BALTAN NEZABORAVNE ELEGANCIJE: Omaž Miloradu Miškoviću u Kulturnom centru Srbije u Parizu (FOTO)

Kulturni centar Srbije u Parizu priredio je omaž povodom desetogodišnjice smrti čuvenog srpskog baletana i koreografa Milorada Miškovića, čiji je život dobrim delom bio vezan za Pariz i Francusku, a čija se urna s posmrtnim ostacima nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

БАЛТАН НЕЗАБОРАВНЕ ЕЛЕГАНЦИЈЕ: Омаж Милораду Мишковићу у Културном центру Србије у Паризу (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

- Bio je čovek koji je povezivao ljude svojim jedinstvenim umetničkim talentom i karakterom, dajući nam radost življenja. Ima li od toga nešto lepše – obratio se okupljenima organizator, baletski inscenator, enciklopedista i direktor fondacije "Milorad Mišković" Gordan Dragović.

Istkao je da je Miškovića, kada je stigao u Francusku, Pariz prihvatio raširenih ruku.

- Milorad je uzvratio onim što je u njemu bilo najlepše: stao je na scenu pariske Opere i ubrzo ušao među prvake protagoniste, srdačno podržan od strane svojih kolega – rekao je Dragović, poručivši da je Mišković obeležio evropski balet 20. veka, kao igrač i koreograf.

Podsetio je na njihovo višedecenijsko druženje, kao i na poslednji susret u Nici: 

- Svojim znanjem iskustvom i autoritetom nesebično je pomagao mlađima, na čemu smo mu mi koji ga pamtimo veoma zahvalni. Bio je ne samo naš oslonac, već i nešto daleko veće, naša savest. Umeo je da sa autoritetom poznavaoca pohvali dobre stvari i da na isti način beskompromisno kritikuje loše. U svojim širokim razmišljanjima, ne samo o baletu, već i o scenskim umetnostima uopšte, težio je savremenim rešenjima, krčeći nove puteve.

Foto: Goran Čvorović

Gordan Dragović

Dragović je preneo i kako je došlo do dogovora između njega i Miškovića o osnivanju fondacije i dodele bijenalne nagrade za igrače i koreografe, i započinjanja velikog izdavačkog poduhvata, pisanja četvorotomne enciklopedije svetske baletske umetnosti, leksikona baleta i scenskog umetničkog plesa, koji je završen 2018. godine. Do sada su izašla prva dva toma, koja su prikazana u Kulturnom centru u Parizu.

Istovremeno, deo omaža je bila i postavka pastela akademske slikarke i grafičarke Ane Ristić, kojima je ilustrovana enciklopedija čiji su izdavači SANU i Unesko.

Foto: Goran Čvorović

Ana Ristić

- Pokret me je inspirisao. Volim da se na licu vide ekspresija i duša – poručila je Ristićeva.

Povodom desetogodišnjeg omaža, Kulturni centar je izdao i prigodan katalog.

Foto: Goran Čvorović

Grofica Feransoaz de Kolankur

U ANALIMA IGRE

- Zadovoljstvo mi je da odam počast Miloradu Miškoviću, njegovoj nezaboravnoj eleganciji, sjajnom talentu, uvek prisutnom. U Unesku njegova slika već dugo stoji u mojoj kancelariji. U analima baleta njegovo ime je izgravirano zauvek – poručila je na omažu grofica Fransoaz de Kolenkur, međunarodni savetnik za balet.

Milorad Mišković je pri Unesku osnovao departman za scensku umetničku igru i bio njegov prvi direktor.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?