"UMRO JE U PORODIČNOJ KUĆI... NJEGOVE ĆERKE SU POTPUNO SLOMLJENE": Oglasio se prijatelj slavnog reditelja Jagoša Markovića

Novosti online

22. 09. 2023. u 21:22

JEDAN od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona, Jagoš Marković, umro je u 58. godini života.

УМРО ЈЕ У ПОРОДИЧНОЈ КУЋИ... ЊЕГОВЕ ЋЕРКЕ СУ ПОТПУНО СЛОМЉЕНЕ: Огласио се пријатељ славног редитеља Јагоша Марковића

Foto: N. Fifić

Kako saznaje Blic od prijatelja bliskom porodici, Jagoš je umro u kući u Boki Kotorskoj, a porodica sumnja na infarkt.

- Jagoš je umro u kući u Boki Kotorskoj, u mestu Kostanjica. Porodica sumnja na infarkt, njegove ćerke su potpuno slomljene, krenule su za Crnu Goru - rekao je blizak prijatelj i dodao:

- Trenutno se u Beogradu igra osam njegovih predstava, ovo je velika tuga za sve - zaključio je on.

Inače, Jagoš je diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režira najznačajnije naslove svetske i domaće klasike : Učene žene, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Pepeljuga (Opera) i Figarova ženidba (Opera). Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se:Romeo i Julija, Kate Kapuralica, Dekameron dan ranije (Narodno pozorište Sombor), Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), Skup, Bogojavljenska noć, Govornica, Sumnjivo lice, Uobraženi bolesnik, Tako je ako vam se tako čini (Jugoslovensko dramsko pozorište), Porodicne priče, Gospoda Glembajevi, Jesenja sonata (Atelje 212 ), Galeb, Filumena Marturano i Opera Karmen (HNK Ivana pl. Zajca), Lukrecija o bimo rekli Požeruh (Riječke letnje noći), Učene žene (HNK Split), Čarapa od sto petlji (Beogradsko dramsko pozorište), Zora na istoku, Naši sinovi, Svinjski otac (Zvezdara teatar ), Hasanaginica (Centar za kulturu Tivat), Tartif, Hekuba...(Crnogorsko narodno pozorište).

BONUS VIDEO: Izvođenje opere "Boemi" u okviru programa "Opera na vodi"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde