NAŠI KOLEKCIONARI BILDUJU CENU: I Muzej grada Beograda zainteresovan za sliku Milene Pavlović Barili iz SAD

M. Kralj

22. 09. 2023. u 16:44

SAMO je još šest dana ostalo do aukcije američke kuće Artprice.com na kojoj će se pojaviti delo "Junona i Vulkan" Milene Pavlović Barili, a napetost i neizvesnost, da li će se ovo ulje na platnu iz 1936. godine, nakon prodaje, naći u nekoj od ovdašnjih kulturnih institucija - raste.

НАШИ КОЛЕКЦИОНАРИ БИЛДУЈУ ЦЕНУ: И Музеј града Београда заинтересован за слику Милене Павловић Барили из САД

Foto "Potomak kompani"

Za sliku, za koju istoričarka umetnosti Branka Đorđević Nakaniši, tvrdi da je nastala upravo u Srbiji, tačnije u Požarevcu, gde je posle Pariza slikarka boravila kod majke, od kraja 1935. pa do posle Svetog Nikole (krsne slave porodice Danice Pavlović), naredne godine, zainteresovan je i - Muzej grada Beograda. To je "Novostima" juče potvrdila Jelena Medaković, direktorka institucije koja ove godine obeležava jubilej:

- Bilo bi izuzetno značajno za Muzej grada Beograda, da u slavljeničkoj 120. godini od osnivanja svoju kolekciju obogati jednim ovako izuzetnim delom naše svetski priznate umetnice, kakva je Milena Pavlović Barili.

Sagovornica, međutim, ne krije nezadovoljstvo što je cena od početnih 1.000 dolara, narasla na 25.000, za šta su, prema njenom mišljenju, najviše zaslužni domaći kolekcionari, koji još jednom nisu pokazali osetljivost prema javnom interesu.

- U ovakvim kupovinama prvenstvo bi trebalo da pruže državnim institucijama, kako bi ovakva i slična dela bila dostupna najširem krugu ljubitelja umetnosti, a ne da uskogrudo misle na vlastiti interes, i otežavaju nam u stvaranju zbirki koje su nacionalna baština - ističe Medakovićeva.

Poziv "Mileninom domu"

FONDACIJI "Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili", iz Požarevca, američka aukcijska kuća Artprice.com je prve nedelje septembra uputila poziv da učestvuje u nadmetanju za "Junonu i Vulkana", kada je početna cena slike bila između 1.000 i 1.500 dolara. Ova naša ustanova još nije potvrdila, a niti demantovala da će se 28. septembra uključiti u aukciju.

Na slične slučajeve, podseća direktorka Muzeja grada Beograda, nailazi se neprestano, ne samo kada je u pitanju izlazak na aukciju ove, već i drugih naših ustanova. Ona podseća da je, kada se pre nekoliko godina prodavao "Stražar" Paje Jovanovića, muzej na čijem je čelu, obezbedio 60.000 evra (što je bila tri puta veća cena od početne) i imao svog čoveka na aukciji, ali je morao da odustane od kupovine, jer su privatni kolekcionari, svojim nadmetanjem, udvostručili cifru koja je bila njihov gornji limit.

- Epilog znamo: "Stražar" koga je kupio privatnik, zaplenjen je na carini, na beogradskom aerodromu - podseća Medakovićeva.

Za predstojeću aukciju, kako nam kaže, muzej će koristiti sredstva iz sopstvenog budžeta, namenjena za akvizicije:

- Kupovinom novih eksponata za naše zbirke uvek se bavimo u poslednjim mesecima kalendarske godine, tako da je ova aukcija naišla u pravo vreme, i to uoči naše 120-godišnjice, koju ćemo obeležiti u oktobru - zaključuje Jelena Medaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!