"OBIČNA PRIČA" NEĆE BITI - OBIČNA : Pozorišna predstava u okviru platforme "DrugDrugu"

V. STRUGAR

18. 09. 2023. u 13:01

POD nazivom "Drugdrugu" u Beogradu je pokrenuta društveno -kulturna platforma čiji je glavni zadatak, kako se navodi, da podstakne interakciju i saradnju između ruske jezičke zajednice i srpske kulturne sredine.

ОБИЧНА ПРИЧА НЕЋЕ БИТИ - ОБИЧНА : Позоришна представа у оквиру платформе ДругДругу

foto "Večernje novosti"

Prvi projekat biće predstava "Obična priča", u režiji poznatog reditelja Kirila Serebrenikova. Predstava je inspirisana istoimenom dramom Ivana Gončarova (1847), a prvi put je izvedena u Moskvi posle više od jednog veka, 1966. godine. Zanimljivo je da je samo sezonu kasnije postavljena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Da je pozorišni Beograd oduvek umeo da prepozna umetničke vrednosti, svedoči i činjenica da je danas slavni reditelj imao prvu promociju upravo na Bitefu: njegova debitantska režija viđena je na našem festivalu, a reč je o drami Vasilija Sigareva "Plastelin" (2002). Kao već svetski afirmisan umetnik i direktor Gogolj centra u Moskvi, gostovao je na Bitefu i trinaest godina kasnije sa predstavom "Mrtve duše".

Serebrenikov je ne samo pozorišni (drama, opera i balet) već i filmski reditelj, čija je predstava "Crni monah" prošle godine otvorila festival u Avinjonu, a 2022. proglašen je i za evropskog operskog reditelja godine. Njegovi filmovi (" Učenik", "Leto", "Petrovi u gripu", "Žena Čajkovskog")učestvovali su u glavnom takmičarskom programu festivala u Kanu i Veneciji. Inače, savremenu verziju Gončarove drame 2015. režirao je u moskovskom Gogolj centru, dok će ovog puta radnju dobrim delom smestiti u današnju Srbiju. U velikom rusko-srpskom ansamblu nekoliko je naših glumaca, između ostalih Danica Maksimović, Dragana Varagić i Luka Grbić.

- Kulturna platforma "Drugdrugu" okupljaće ljude različitih generacija, zanimanja i veroispovesti koje povezuje ideja o zajedničkom stvaralaštvu. Čovek će uvek biti u centru naše pažnje i interesovanja: njegov jedinstveni unutrašnji svet, sloboda i društvena odgovornost, pravo na nezavisne stavove i toleranciju, potreba za samoostvarenjem - ističe glumac, reditelj i producent Aleksej Agranovič, koji će zajedno sa Filipom Avdejevim pripremati predstavu do dolaska Kirila Serebrenikova u Beograd.

FILMOVI, PREDSTAVE, UTAKMICE

U OKVIRU platforme "Drugdrugu" predviđena je i revija sovjetskih i ruskih, kao i jugoslovenskih i srpskih filmova - klasika, ali i onih koji nisu poznati široj javnosti. Planira se i novi međunarodni filmski festival posvećen problemima mladih tokom odrastanja pod nazivom "Refleksija". I to nije sve: "led" su u junu već probila fudbalska nadmetanja ekipa dva govorna područja, a najavljeni su i drugi zajednički pozorišni projekti u okviru programa "Scena".

Agranovič i Avdejev će se u predstavi "Obična priča" pojaviti i u glavnim ulogama, a ostali glumci su do angažmana došli audicijom. Pred publikom Centra za kulturu "Vlada Divljan" (na čijoj sceni je premijera 31. oktobra), naći će se priča o mladom čoveku koji iz unutrašnjosti dolazi kod bogatog ujaka u veliki grad. Pun nade i ideala, suočava se sa realnošću koja ga menja...

- Tekst je duhovit i veoma važan za savremeno društvo u ovom trenutku, dajući nam dobar uvid u sve one koji oblikuju javni život - kaže mladi Lika Grbić, dok Danica Maksimović objašnjava: - Iako ne idem na kastinge, kada sam čula da je reč o Serebrenikovu i pogledala snimak moskovske predstave, odlučila sam da se pojavim. Jer, "Obična priča" nije - obična priča. U njoj imam dve scene, uloga nije velika, a i pevaću u predstavi iako to nije u početku bilo predviđeno - otkriva naša poznata glumica, za koju saradnici kažu da je odlično savladala ruski jezik.

I svi ostali glumci igraće na srpskom i ruskom, pa i Dragana Varagić koja je, kako kaže, tokom dve decenije života u Kanadi navikla na audicije i veoma se raduje ovom projektu.

Inače, Serebrenikov 20. oktobra dolazi u Beograd, ali je sve vreme u kontaktu sa ansamblom. Njegova reč bila je poslednja i u odabiru glumačke ekipe koja je sa njim u stalnom kontaktu, šaljući mu snimke rada na predstavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!