ZAVRŠENI „MOKRANJČEVI DANI“: Premijera Mokranjčeve muzike za dane Velikog posta

S. M. JOVANOVIĆ

16. 09. 2023. u 14:26

U završnici 57. izdanja festivala „Mokranjčevi dani“ nastupio je Hor Radio-televizije Srbije pod upravom maestra Bojana Suđića koji je premijerno izveo program „Mokranjčeva muzika za dane Velikog posta“.

ЗАВРШЕНИ „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“: Премијера Мокрањчеве музике за дане Великог поста

Foto: S.M.Jovanović

Hor Radio-televizije Srbije u crkvi Svete Trojice u Negotinu izveo je do sada koncerto neizvođene kompozicije koje je Mokranjac u vremenskom rasponu od 17 godina komponovao. Reč je o onima koji su pretežno deo ciklusa „Strasna sedmica“, proširenih sa još nekoliko kompozicija  koje su pevane za Veliki petak i Veliku subotu.

- Mokranjčeva muzika je veoma složena, ona je veoma zahtevna, a verovatno nema ni zahtevnije od ove muzike koju smo izabrali za ovogodišnju završnicu festivala. Najzahtevnija je za izvođenje, tehnički i muzički zato što ta vrsta smirenja, ta vrsta homogenosti i kontinuiteta zvuka koji se mora uznositi na jedan potpuno netelesni način jeste najveći izazov, pogotovu za jedan hor koji ne neguje samo i isključivo duhovnu muziku, već peva muziku od najranije renesanse pa do najsavremenijih kompozicija velikih vokalnih instrumentalnih dela. To je jedan širok dijapazon zvuka i stilova koje svaki pevač mora da bude u prilici da pokaže. Prilagoditi se Mokranjčevom idealu i to pogotovu u jednom maloj i akustičnoj crkvi, sa ovolikim brojem značajnih kapitalnih glasova, a svaki je sposoban da sam ispuni i prepuni ovu crkvu, zamislite onda koliki je to rizik da se to radi sa 40 i više pevača. To je veoma teško, a da se oseti da smo svi kao jedan organizam i sve na čemu smo radili a verujem da smo u tome uspeli – kaže maestro Bojan Suđić.

Foto: S.M.Jovanović

dr Sonja Marinković, selektor Festivala

Sonja Marinković, selektorka, zahvalila se Horu Radio-televizije Srbije i Bojanu Suđiću na izuzetno dirljivom izvođenju ove najkompleksnije Mokranjčeve partiture.

-U svakom od nas podigli ste hram, hram koji ćemo nositi u duši, koji će biti mesto dobra, vere, ne samo u našeg Mokranjca, onog najvećeg među nama, kome smo posvetili sve ove dane i kome ćemo još mnogo leta posvećivati ono najbolje što umemo. Zato što većeg od Mokranjca, među nama nije bilo, pa verovatno neće ni biti. Živeli svi – poručila je dr Sonja Marinković.

Foto: S.M.Jovanović

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Ovogodišnji 57. Festival „Mokranjčevi dani“, zvanično je proglasio zatvorenim Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

- Bilo je lepo biti u Negotinu ovih dana. Naš zadatak je da se, u godinama koje slede, potrudimo da ispravimo ono što možda nije bilo dobro, a sjajne programe ponovimo, kao što je na primer bio večerašnji nastup naših prijatelja, Hora Radio televizije Srbije i maestra Bojana Suđića. Hvala Vam na večerašnjem veličanstvenom muzičkom doživljaju, hvala svim učesnicima ovogodišnjih svečanosti, Programskoj komisiji, organizatoru i vama dragi sugrađani – istakao je Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024