RAJEVSKI JE DRUGI TOM "KARENJINE": Pavel Bušujev, povodom godišnjice smrti ruskog heroja koji je inspirisao Tolstoja

Vukica STRUGAR

31. 08. 2023. u 17:00

ŠTA se desilo sa grofom Vronskim posle smrti Ane Karenjine, svedoči seoska crkvica u Gornjem Adrovcu, u blizini Aleksinca, mestu pogibije pukovnika, plemića, naučnika i ubeđenog slovenofila Nikolaja Rajevskog: ratni heroj postao je književni junak kojeg je Tolstoj sačuvao u večnosti.

РАЈЕВСКИ ЈЕ ДРУГИ ТОМ КАРЕЊИНЕ: Павел Бушујев, поводом годишњице смрти руског хероја који је инспирисао Толстоја

Foto: D. Milovanović/d.gol

Potomak čuvene oficirske dinastije, Rajevski je ostavio za sobom blistavu karijeru i sa četiri i po hiljade ruskih dobrovoljaca došao da pomogne Srbiji u oslobođenju od turskog jarma. Samo četiri dana po dolasku na front, pod njegovom komandom dobijena je velika bitka kod Aleksinca, ali je, nažalost, pukovnik u sledećem okršaju izgubio život. Ipak, stigao je da ostavi zaveštanje da se njegovo telo sahrani u Rusiji, a srce ostane u Srbiji. Želja je ispunjena: ono se danas čuva u manastiru Sveti Roman, na srpskoj zemlji za koju je i život dao. Smrt Rajevskog pokrenula je točak istorijskih događaja, posle kojih Evropa više nije ostala ista. Od tog 2. septembra prošlo je 147 godina novih ratova, ideologija i podela sveta...

Foto: Ruski dom

- Nije Rajevski bio jedina velika figura toga doba u Srbiji. Na primer, Vasilij Poljenov, jedan od najvećih naših slikara došao je u Srbiju, slikao i ratovao. Kao i akademik Nikolaj Sklifosovski, legenda ruske medicine, koji je stvorio novi pogled na hirurgiju. Svi oni bili su savremenici i svi došli da se bore za slobodu Srbije - objašnjava, za "Večernje novosti", Pavel Bušujev, savetnik direktora Ruskog doma u Beogradu.

- Zašto je bio poseban Rajevski? Pripadao je jednoj od najuglednijih vojničkih porodica 19. veka u Rusiji, a njegov deda general Nikolaj Rajevski bio je heroj Borodinske bitke. Njegov otac, takođe general, dao je veliki doprinos ruskoj odbrani i kulturi.

Nažalost, mladi Rajevski rano je ostao bez oca, sa samo četiri godine. Uprkos svemu, stekao je odlično obrazovanje u Italiji, Engleskoj i Francuskoj, a sa 17 godina došao je na Moskovski univerzitet. Studirao je matematiku, ipak, po završetku studija opredelio se za vojnu karijeru i priključio elitnoj gardi Husarskog puka Njegovog veličanstva koju je napustio da bi otišao u Turkestan i ratnu vatru. Da nije imao samo vojnički dar, svedoči činjenica da je u Turkestanu počeo da uzgaja pamuk, stvara plantaže pirinča, sadi vinovu lozu, pokreće proizvodnju svile i objavljuje naučne radove. Na talasu slovenofilstva otišao je kao dobrovoljac u Srbiju. Nije stigao da stekne porodicu - poginuo je u 36. godini.

Na pitanje da li postoji objašnjenje zbog čega je Tolstoj baš sudbinu Rajevskog vezao za Vronskog, odnosno da li je u njegovom životu postojala neka Ana Karenjina, naš sagovornik kaže:

- U takvom društvu i vremenu nije se svaka lična veza stavljala na "Instagram", širila po medijima i žutoj štampi. Ako je nešto i bilo, mogla je ostati samo diskretna priča koju je, eventualno, saznao Tolstoj kao deo istog društvenog kruga. Svakako se o njoj nije znalo u široj javnosti, jer se u to vreme vodilo računa o časti i ugledu dame... Postoje različite teorije o tome da li su se lično poznavali Tolstoj i Rajevski. Bilo kako bilo, Rajevski je zapravo "drugi tom" slavnog romana, završetak "Ane Karenjine". U njemu, na kraju, Vronski kaže da želi da pogine za slobodu Srba, a na pitanje da li mu treba neka pomoć, odgovara: "Za smrt nije potrebna protekcija". I seda u voz. Tolstoju nije bilo potrebno da kaže šta se na kraju desilo: samo gde ide i na šta je spreman.

Foto: Ruski dom

Crkve Svete Trojice u Gornjem Adrovcu

Posle samo mesec dana Rajevski je poginuo u Gornjem Adrovcu, ali i tako kratko vreme bilo je dovoljno da izrazi želju da mu srce počiva u Srbiji.

- Fizički je kratko bio u Srbiji, ali je još na univerzitetu postao član društva poznatog slovenofila Ivana Aksakova. Tu je prihvatio ideju o slovenskom bratstvu. Dakle, nije to bila odluka čoveka u 36. godini. Dve decenije je živeo s idejom i samo čekao trenutak za svoju ličnu žrtvu. Posle odlaska generala Černjajeva u Srbiju, napušta neverovatnu karijeru i dolazi da se bori za svoje ideje. Na mestu pogibije, 25 godina kasnije, njegova snaha je od porodičnog novca izgradila crkvu. I sad dok pričamo, crkva se restaurira, spasavaju freske, menja krov, popravljaju pukotine. Obnovu finansiraju države Srbija i Rusija, Srpska pravoslavna crkva, uz donacije dobrotvora.

Za tri godine, kada će se obeležiti vek i po od slavne pogibije Nikolaja Rajevskog, očekuje se da će u potpunosti biti obnovljena bogomolja:

- Verujem da bi i danas Rajevski mogao da pomogne Srbiji. Pored crkvice u Gornjem Adrovcu, dva kilometra vazdušnom linijom, jedan je od najprometnijih evropskih puteva na magistrali Beograd - Niš. Dakle, u neposrednoj blizini je mesto pogibije junaka najtiražnijeg romana na svetu. To ima neverovatan turistički potencijal, može da pomogne i Srbiji i ljudima koji žive u ovom kraju. Nažalost, na istom prostoru vodili su se mnogi ratovi, a susedni Aleksinac stradao je i u NATO bombardovanju. Mesto tragičnih zbivanja moglo bi da postane mesto hodočašća svih onih koji vole "Anu Karenjinu". I želja da ovde ostavi srce je, na neki način, deo misije i garancije: njegova smrt nije uzaludna ako se pamti jedan od najvećih ruskih junaka.

NOVA SLAVA NA KOSTIMA JUNAKA

Postoji nekoliko pisama koje je Rajevski iz Srbije poslao u Rusiju, a ona se "nalaze" u filmu koji je snimio naš direktor Evgenij Baranov (dok je bio novinar Prve ruske televizije), pod nazivom "Srpski gambit: život i smrt grofa Vronskog". U tom dokumentarno-igranom ostvarenju, u glavnoj ulozi je Miloš Biković koji čita ta pisma... A u njima se govori o iskustvu ruskih dobrovoljaca u Srbiji, spremnosti na žrtvu i ubeđenju da ratuju za pravu stvar. Uostalom, oni su znali šta će se desiti posle toga: Rusko-turski rat, 1877-1878. godine - ističe naš sagovornik.

- Posle njega, Turska se povukla sa Balkana, prestala da bude imperija na dva dela sveta i ostala u skoro sadašnjim granicama. Pojavile su se nove države, a Rusija ispunila svoje dugogodišnje obećanje i želju - da oslobodi bratske, slovenske narode. Kao što se kaže, na kostima junaka gradi se nova slava i država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!