FORUM TEATAR O VRŠNJAČKOM NASILJU: Pozorišna radionica u okviru festivala INFANT u Novom Sadu

V.V.S.

21. 08. 2023. u 14:08

CENTAR za pozorišna istraživanja Novi Sad u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom Novi Sad i Infant festivalom, ponudiće srednjoškolcima i studentima cikluse radionica na temu vršnjačkog nasilja, koje će za ishodište imati predstavu Forum teatra.

ФОРУМ ТЕАТАР О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ: Позоришна радионица у оквиру фестивала ИНФАНТ у Новом Саду

foto Promo

Prvi ciklus počinje intenzivnom serijom radionica koje će se održavati od 27. avgusta. do 2. septembra na sceni Kulturnog centra. Na kraju ovog ciklusa učesnici će napraviti prezentaciju rada tokom sedmodnevnog druženja.

Forum teatar je, u svetu, najpopularnija tehnika Teatra potlačenih. Kao sredstvo za socijalne promene, prepoznat je od strane Uneska, i danas se s namerom uspostavljanja svih vrsta dijaloga, koristi u preko 80 zemalja sveta.

U predstavi glumci predstavljaju kratak komad ili scenu koja se naziva "antimodel" - scena u kojoj protagonista ne postiže svoj cilj. Posle toga se publici daje prilika da promeni ishod tako da protagonista ipak pobedi. Bilo ko iz publike, kada želi da promeni akciju, jednostavno kaže "stop", a zatim se pridružuje glumcima na sceni i preuzima ulogu protagoniste.

Augusto Boal, brazilski reditelj, aktivista, teoretičar i pedagog, tvorac Teatra potlačenih i Forum teatra, te aktivne članove publike naziva spect-actor, jer oni nisu samo gledaoci ili glumci, već praktikuju elemente obe uloge istovremeno.

BONUS VIDEO:

"UŽIVAMO KAD NASMEJEMO LjUDE": "Novosti" u živopisnom naselju Srema, jedinstvenog imena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)