PREMINUO TVORAC POJMA "GEOPOETIKA": U 87. godini otišao francuski filozof, esejista, putpisac i pesnik

V.C.S.

16. 08. 2023. u 16:50

KENET Vajt, tvorac pojma "geopoetika", profesor na pariskoj Sorboni, pesnik, esejista, putopisac, filozof, dobitnik najvećih francuskih nagrada, preminuo je danas u 87.godini, saopštio je njegov beogradski izdavač "Geopoetika".

ПРЕМИНУО ТВОРАЦ ПОЈМА ГЕОПОЕТИКА: У 87. години отишао француски филозоф, есејиста, путписац и песник

Geopoetika

Kruna njegovog bavljenja geopoetikom bila je osnivanje Međunarodnog instituta za geopoetiku, u Trebordenu (Francuska), 1989. godine. Ovo udruženje okupljalo je poznate svetske autore iz raznih disciplina: publiciste, geografe, arheologe, pisce, sociologe, slikare, biologe i filozofe koji su radove objavljivali u godišnjaku "Sveske geopoetike". Uz to su se organizovali seminari, kolokvijumi i izložbe.

- Geopoetika - objašnjavaju u beogradskoj izdavačkoj kući - nije škola ni pesnički manifest, već novo kulturno polje, novi vid doživljavanja sveta, čoveka i umetničkog stvaranja. Ona iznalazi u književnosti zaboravljenu moć čitanja sveta, daje primarni značaj odnosu čoveka-stvaraoca i planete zemlje na kojoj živi, osvetljava spoj geografije, prostora u kosmičkom značenju te reči i poetike kao univerzalne svesti u toj kosmičnosti. Beogradska "Geopoetika" povezana je sa Međunarodnim institutom za geopoetiku samo u shvatanju savremene kulture i u tom smislu je potpuno samostalna. Knjiga "Nomadski duh Keneta Vajta" jedan je od prvih naslova objavljenih u Geopoetici, 1994. godine, odmah nakon osnivanja.

Pored nje, u Srbiji su objavljene još i "Visoravan albatrosa" (1997), "Pisma iz Srbije i Crne Gore" (1998), "Divlji labudovi" (2002), "Plavi put" (2004), "Kuća plime i oseke" (2008) i "Gvidova mapa" (2012).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)