U ČAST PETRA ZARIĆA (1903 -1973) U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI: Kreativni znalac ćudi drveta

M.A.K.

14. 08. 2023. u 18:14

POVODOM 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Petra Zarića, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda predstavlja u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti, na izložbi koja će biti otvorena 15. avgusta, poredstaviće do sada nepoznati stvaralački opus ovog autora: skice, projekte i fotografije radova, komade nameštaja i druge elemente enterijera.

У ЧАСТ ПЕТРА ЗАРИЋА (1903 -1973) У МУЗЕЈУ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ: Креативни зналац ћуди дрвета

Foto promo

Obdaren mnogim sposobnostima, ovaj maštoviti kreator koji je do tančina poznavao stilove, kvalitet i ćudi drveta i tehnologiju obrade, pronalazača i predavača na Akademiji primenjene umetnosti u Beogradu, uređivao je mnoge izložbene prostore naših sajmova u zemlji i inostranstvu, kreirao i izrađivao nameštaj, a za potrebe Srpske pravoslavne crkve radio ikonostase i crkveni nameštaj...

Tokom rada na obnovi Centralne kule Starog sajmišta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je stupio u kontakt sa njegovim potomcima, u čijoj bogatoj zaostavštini je sačuvan i album s fotografijama koje je lično snimio pri uređenju enterijera prostorija Centralnog paviljona i Zadužbine Nikole Spasića u kompleksu novoizgrađenog Beogradskog sajma 1937. godine.

Autori izložbe i kataloga koji istovremeno skreću pažnju na naugroženo materijalno i nematerijalno zanatsko nasleđe (heritagecrafts) su Snežana Negovanović iz Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Dobrila Ivanić Zdravković, unuka Petra Zarića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)