GOSPODIN SA KAUBOJSKIM ŠEŠIROM I OSMEHOM: Kolege i prijatelji oprostili se od Srđana Koljevića (1966-2023)u Jugoslovenskoj kinoteci

Vukica STRUGAR

12. 07. 2023. u 16:59

KADROVIMA i melodijom "Kaži zašto me ostavi" iz njegovog prvenca, u Jugoslovenskoj kinoteci počeo je oproštaj od Srđana Koljevića (1966- 2023), scenariste, reditelja i profesora. Plemenit, hrabar, dostojanstven, odmeren, osmehnut - reči su kojima su ga opisivale kolege i prijatelji,a takvim će ga pamtiti i generacije studenata FDU.

ГОСПОДИН СА КАУБОЈСКИМ ШЕШИРОМ И ОСМЕХОМ: Колеге и пријатељи опростили се од Срђана Кољевића (1966-2023)у Југословенској кинотеци

foto Z.Jovanović

Reditelj i scenarista Bojan Vuletić rekao je da je Srđan odisao skromnošću, puštajući da njegove filmske priče govore umesto njega:

- Njegova darežljivost prema prijateljima i kolegama bila je nemerljiva. Činio je naša osrednja scenarija boljim, konfuzne ideje smislinijim. Čak i kada nama nisu bile jasne, on ih je razumeo. Našu nesigurnost ili isključivost ublažavao je šalama i čuvenom rečenicom: "Sve zavisi od ugla gledanja." Činio nas je boljim ljudima čak i kad to nismo zasluživali, jer je verovao u ljubav. Zato se sve njegove priče bave ljubavlju. Smešne i tužne, tragične i pune nade, ponekad brutale, ali uvek nežne i istinite - kao što je i sam bio. Mnoge naše karijere ne bi danas ovako izgledale da on nije bio tu. A pomagao je nesebično, ne očekujući ništa zauzvrat. Govorio je: "Sistematičnost, upornost,strpljenje... Svaki dan je kao novi život. I to je nagrada".

foto Z.Jovanović

Stefan Arsenijević

Dok je pisao scenario za "Ženu sa slomljenim nosem", Srđan je imao omiljenu repliku ("nije život šišarika"), prisetio se reditelj Stefan Arsenijević:

- Ta rečenica je postala naša interna šala i često smo je ponavljali u najrazličitijim situacijama tokom dugogodišnjeg prijateljstva. Sa Srđanom sami pisao svoj prvi dugometražni film "Ljubav i drugi zločini", dok sam kao debitant bauljao u kreativnom procesu i napipavao šta želim da snimim. Srđan mi je ulivao sigurnost, ohrabrivao me i podržavao, nadograđivao moje misli. Nenametljivo a postojano, kako je samo on umeo, vodio me kroz ceo proces. Bio je jedan od najvećih scenarista i reditelja koje smo ikada imali... Ovih dana, veliki broj filmadžija od Slovenije do Turske, od Rumunije do Grčke, javljaju se i sa puno tuge i topline žele da podele ljubav i zahvalnost prema njemu. Pre neki dan Srđan mi je rekao: "Znaš kako pred snimanje filma uvek misliš da ti fali još samo malo vremena da se zaista spremiš. Smrt ti dođe kao snimanje za koje nikad nisi spreman..." Da, nije život šišarika. A on je do kraja ostao plemenit i hrabar, prirodno gospostven, pametan i duhovit. Učinio je naše filmove boljim i još važnije - učinio je nas boljim.

foto Z.Jovanović

Tekst potpisa

Glumica Aleksandra Balmazović istakla je da Srđan ostavlja svet kome je dodao svoje boje, likove koji su duboki a zabavni, lucidni a naivni, borbeni a topli, otkačeni a iskreni.

U ime Udruženja slovenačkih filmskih stvaralaca govorio je njihov predsednik, reditelj Matevž Luzar, u prisustvu kolege Mihalja Hočevara.

- Nas trojica smo se upoznali i vrlo brzo sprijateljili. Zajedno smo napisali tri slovenačke serije i jedan igrani film.Imali smo i pravilo: odluka se prihvata samo ako se slažu sva trojica. E, sad majstore, više te nema da nas usmeravaš, da se igramo i da ti "zakucaš" na kraju. Ko će sada da nam pokaže koje sitnice treba srediti pre nego što neki scenario izađe? Ostaje nam da pokažemo šta smo od tebe naučili, jer ako nismo ništa naučili od tebe, onda stvarno ne znam od koga bi. Hvala ti prijatelju.

Reditelj Srdan Golubović naglasio je da su skupa radili tri filma, ali da je važnije što su oni bili veza za jedno veliko prijateljstvo:

foto Z.Jovanović

Srdan Golubović

- Njegovi junaci bili su slični njemu, kao što često biva kod autentičnih umetnika. Jednostavni, nenametljivi, duhoviti, topli, obični ljudi, osmehnuti i kada nose tugu. U Srđanovom humoru su se spajale dve gotovo nespojive stvari: suptilna ironija i neizmerna toplina. Takav je bio Srđan, gospodin sa kaubojskim šeširom i osmehom. Veliki filmski scenarista, reditelj, mentor, odmereni ali neprikosnoveni autoritet. Generacijama mladih scenarista prenosio je ljubav, posvećenost i strast prema filmu. Posebno je bio usmeren na svoj pedagoški rad. Govorio je kako izuzetno poštuje tu profesiju jer je i sam dolazio iz profesorske porodice. Nije voleo priznanja, pohvale i zahvaljivanja. Krio se od toga ispod svog šešira i osmeha koji mu je bio deo karaktera, ali i štit od svih nepravdi koje su mu se dešavale... Vestern mu je bio omiljen, smatrao ga je arhetipskim žanrom. Svirao je klavir, gitaru, ukulele i bendžo koji je posebno voleo.

Arsenijević je podvukao da se Koljević borio za sve svoje junake onako kao što se odvažno, dostojanstveno, junački borio sa bolešću. Stoički i istrajno, nestvarno hrabro i časno. I opet, s osmehom:

- Pre izvesnog vremena mi je rekao: "Moja odjavna špica se završava, pri kraju je. Ističe." Ujutru, 8.juna stigla mi je poruka: "Završio je svoju odjavnu špicu u snu". Nažalost, nije uspeo da je zaustavi, premota film i vrati ga unazad.

Poruku pesnikinje i dramske spisateljice Milene Marković pročitao je glumac Nikola Rakočević:

- Sa teškom bolešću borio se do kraja, gospodstveno i čvrsto, oko sebe šireći blagost i dobrotu. Bio je tih, nenametljiv, iskričavog pogleda. Naoko pitom, ali vrlo hrabar. Starinski pošten, vrcav, umeo je da pocrveni kao mlad momak. Svi mi mahmniti, žestoki, šašavi, umeli smo da ućutimo kad je Srđan imao nešto da kaže. Pričao je s puno reči, malim zvukom iz njegovog kraja, meko, hrskavo, kao kad voda teče i šušti lišće. Pričao je lepše od nas, ponašao se lepše od nas. Bio je uticajan, ali nikada nije koristio uticaj. Svima je pomagao i nikada više to ne bi spomenuo. Skroman, bez obzira na sve što je postigao. Mi smo se navikli na plemenitog Srđana. I nismo mu govorili: "Ti si odigrao veliku ulogu u našim životima". Eto, sad možemo da mu kažemo,a on to ne može da okrene na šalu.

U njenoj poruci se podseća da su Srđanovi junaci bili izgubljeni borci u ime ljubavi i pravde u jednom strašnom vremenu, mera ljudskosti u okrutnom svetu :

- Srđan je napravio zemlju za sve nas. Voleo je svoju porodicu, svoje filmove i svoje prijatelje...

VOLI SVE ŠTO RADIŠ

BORIS Grgurović kazivao je u ime mnogih generacija studenata FDU kako je omiljeni profesor imao za njih uvek strpljenja i razumevanja, kao i velikog poverenja. Verovao je u njih više od njih samih, ostavljajući im najbitniju pouku: "Važno je da voliš to što radiš".

 BENDžO I "PRODIDžIZ"

PRE desetak godina se vraćao iz Njujorka u kome je kupio bendžo. Presedao je na aerodromu u Londonu i dok je čekao let za Beograd pojavili su se članovi benda "Prodidžiz". Kad su ga ugledali s bendžom, jedan od njih mu je prišao i pitao ga da li i on svira na Egzitu. Srđan je odgovorio: "Ne, ja samo sviram kod kuće." - ispričao je Golubović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!