NEMANJIN PEČAT NA POSTAVCI: U Istorijskom muzeju Srbije izložen nedavno nabavljeni vredni eksponat

M.A.K.

11. 07. 2023. u 20:35

NEDAVNO otkupljeni olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka, posetioci Istorjskog muzeja Srbije mogu da vide kao novi eksponat na izložbi "Čekajući stalnu postavku".

НЕМАЊИН ПЕЧАТ НА ПОСТАВЦИ: У Историјском музеју Србије изложен недавно набављени вредни експонат

Foto promo IMS

Među novim predmetimasu i idealne rekonstrukcije žezla cara Dušana i carice Jelene (starim tehnikama i u konsultaciju najuglednijih stručnjaka, izradio ih je filigranista Goran Ristović Pokimica, po uzoru na freske iz manastira Lesnovo).

Izložba će i u narednom periodu biti obogaćivana novim eksponatima, među kojima sui rekonstrukcije kruna,kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića, kraljice Simonide, kralja Tvrtka Prvog Kotromanića i despota Đurađa Brankovića. Tokom jula nastavlja se i program "Subota u Istorijskom muzeju".

Tako će, 15. jula u 13 časova, kroz izložbu "Čekajući stalnu postavku" voditi kustos Nebojša Damnjanović, potom će 22. jula u 13 časova, kustosi Boris Marković, Srđan Beljić i Danilo Spaić, održati vođenje na temu "Rodonačelnici srpskih dinastija".

Poslednja subota u mesecu rezervisana je za porodični dan, u okviruz koga će biri održane kreativne radionice za decu i stručno vođenje za roditelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)