KROZ POKRET I IGRU O OZBILJNIM TEMAMA: Nagrada "Jovan Ćirilov - za korak dalje" BFI za Kristal Pajt

M. N. M.

06. 06. 2023. u 18:01

NAGRADA "Jovan Ćirilov - za korak dalje" koja je dodeljivana u okviru proteklog, 20. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je čuvenoj kanadskoj koreografkinji Kristal Pajt, za komad "Figure u izumiranju" u izvođenju Holandskog teatra igre (NDT 1), izveden 7. i 8. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

КРОЗ ПОКРЕТ И ИГРУ О ОЗБИЉНИМ ТЕМАМА: Награда Јован Ћирилов - за корак даље БФИ за Кристал Пајт

BDF

"Kristal Pajt uspeva da prodrma svakog gledaoca u sali, a njen vokabular je razumljiv kako publici sa iskustvom, tako i onima koji nisu poznavaoci umetničke igre. Komad koji smo imali priliku da vidimo, prikazuje istinsku i novu vrstu umetničke svesti suočene sa ekološkom krizom... Slike koje stvara Kristal Pajt dokazuju da se jedna izuzetno ozbiljna tema može tretirati kroz pokret i to na ovako otrežnjujući i zanimljiv način. Sve vreme komad ne ispušta svoju teatralnu jasnoću, uz savršenu primesu scenske magije i humora. Jednostavno, svaki trenutak je promišljen i dirljiv" - navodi se između ostalog u saopštenju žirija.

Prethodni laureati nagrade "Jovan Ćirilov", koja će dobitnici biti uručena na narednom BFI, su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo i Frank Šartije, kao i Hofeš Šehter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SVE SE SRUŠILO U TRENU: Posle 35 godina braka, čula tajni razgovor muža i saznala pravu ISTINU o njemu