U SALONU SAVREMENE PRIMENJENE UMETNOSTI MPU: "Avatarizacija" Daliborke Đurić

M.A.K.

05. 06. 2023. u 20:41

UMETNICA Daliborka Đurić predstaviće osam novih dela, velikih dimenzija na izložbi "Avatarizacija", koja će biti održanda od 8. do 29. juna u Salon savremene primenjene umetnosti MPU.

У САЛОНУ САВРЕМЕНЕ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ МПУ: Аватаризација Далиборке Ђурић

foto promo

Radovi su izrađeni od grubog slikarskog platna i finog muslina, a uz primenu najraznovrsnijih starih i novih tehnika rada sa tekstilom, bojenje prirodnim sredstvima (kurkuma, kafa), šivenje, štepovanje, paranje, apliciranje, ručni i mašinski vez, program ArtMatic Designer, digitalna štampa...

- Nazivi dela ukazuju na izvor nadahnuća- piše u najavi postavke čiji je kustos Bojana Popović, a autorka teksta u katalogu Svetlana Jovičić. - "Plašt", "Kaiševi", "Krunice", "Haljina" i "Devojke sa mobilnim telefonima", referišu na srpski srednji vek u čijim odevnim formama i ornamentici autorka vidi ishodište kolektivnog identiteta. Dela "Avatarizacija", Put it in Box / Inbox i Menu jesu svojevrsna "igrica" ostvarena "u saradnji" sa kompjuterskim programom ArtMatic Designer kome je zadato da preoblikuje ornament iz davnih vremena. O simbiozi ljudske i algoritamske inventivnosti i duhovitosti, svedoči poslednje ostvarenje pripremljeno za izložbu - istoimeni video rad, nastao uz pomoć "tehničke podrške" digitalnog umetnika Danka Đurića.

Organizator izložbe je Muzej primenjene umetnosti, a postavka će sa umetnicom moći da se obiđe subotom, (17. i 24. juna) u 13 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024