KOMIČNA OPERA ĐUZEPEA VERDIJA "FALSTAF" NA REPERTOARU NARODNOG POZORIŠTA: Potvrda nepopravljivog optimizma sveta

Marina Mirković

05. 06. 2023. u 15:16

KOMIČNA opere Đuzepea Verdija "Falstaf", novi naslov na repertoaru beogradske Opere, premijerno je izvedena u subotu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Ppovodom premijere, u foajeu partera Velike scene postavljena je i izložba "Falstaf na sceni Narodnog pozorišta".

КОМИЧНА ОПЕРА ЂУЗЕПЕА ВЕРДИЈА ФАЛСТАФ НА РЕПЕРТОАРУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА: Потврда непоправљивог оптимизма света

Nebojša Babić

Opera u režiji Nebojše Bradića izvodi se pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, koji je posle 18 godina duge pauze dirigovao operskom premijerom u Narodnom pozorištu.

Verdi, koji je "Falstafa" napisao u osamdesetoj godini života, utkao je u to delo svoje celokupno životno iskustvo, ostavljajući melodijsko-harmonsku dopadljivost i predvidljivost u prošlosti i idući ka neočekivanim rešenjima i izrazu koji mu do tada nije bio svojstven.

Po mišljenju reditelja Bradića "ova je opera potvrda nepopravljivog optimizma sveta i čovečanstva u susretu sa svim mogućim nedaćama". Reditelj smatra da je libretista Arigo Boito, zamenivši debeljka iz "Veselih žena vindzorskih" nitkovom-filozofom iz "Henrija IV", dao Verdiju priliku da kreira autentično šekspirovsko delo.

Maestro Bojan Suđić ukazuje da smeh kojim Verdi završava "Falstafa" nije banalan, već je on dat u širokoj emocionalnoj paleti svih protagonista.

- Za razliku od ostalih Verdijevih opera, u "Falstafu" je sve podređeno radnji, a veoma malo toga pevačkoj frazi, pa verujem da će mnogi poželeti da vide i čuju operu nekoliko puta, uvek otkrivajući brojne nove dramske i muzičke slojeve. "Falstaf" donosi aktuelnost, svežinu, razigranost, vedrinu genijalnog Šekspira u libretističkoj adaptaciji izvanrednog Boita. Dakle, predstava je namenjena sladokuscima koji ne dolaze u operu samo da čuju poznatu ariju ili visoko C - poručuje Suđić.

Bradić dodaje da pamti predstave Šekspirovih "Veselih žena vindzorskih", ali da je prave Falstafe - susretao u životu.

- Bili su to moji stariji drugovi koji su uživali u životu i dopuštali svakome da živi svoj - objašnjava reditelj. - Ponekad su plaćali cenu sopstvene nesposobnosti da brinu o sebi i, kao takvi, u poznim godinama gubili volju za životom. Sa moralne tačke gledišta, mi bismo Falstafa opisali kao "amoralnog hedonistu", pod čime mislimo da on nikada nije razvio etiku stida niti etiku krivice. Takvog Falstafa sam pokušao da pronađem u Verdijevom poznom remek-delu. Bio je potreban intenzivan period istraživanja dramskog i muzičkog materijala pre nego što smo u ovoj partituri pronašli našeg savremenika.

Ovo delo odiše humorom, lakoćom dodira, mudrošću, harmoničnom sofisticiranošću i suptilnim preplitanjem motiva, opisuje Bradić, i dodaje:

- Kada se naviknete na brzinu kojom se stvari odvijaju, kada delo upoznate dovoljno dobro da možete da uhvatite svu njegovu lepotu, uviđate da je pred vama jedno od najbogatijih muzičkih dela koje odiše mladalačkom snagom više od bilo kog drugog. Postavljati "Falstafa" danas pretpostavlja kreativni pristup autorskog tima, odvažne soliste i dobar ansmbl. Tu nema mnogo "soliranja" i "numera" koje mogu da se izvode odvojeno. To su bili i najveći izazovi za produkciju "Falstafa" . Prvi put sarađujem sa dirigentom Bojanom Suđićem i verujem da smo zajedno uspeli da rešimo najveći broj zamki koje je ovaj projekat skrivao. Na taj način smo pokazali i jedno novo lice beogradske Opere.

Premijerna postava

OPERA "Falstaf" igraće se i 6. i 29 juna. Naslovnoj junaka Sera Džona Falstafa na premijeri je pevao Nebojša Babić, a u velikom ansamblu su i Siniša Radin (Fenton), Aleksandar Dojković (Dr Kajus), Darko Đorđević (Bardolf), Mihailo Šljivić (Pistol), Sonja Šarić (Mis Alisa Ford), Dragutin Matić (Ford), Snežana Savičić Sekulić (Naneta), Sanja Anastasia (Gazdarica Kvikli) i Dragana Popović (Mis Meg Pejdž).

Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, a kostime Marina Vukasović Medenica. U umetničkom timu su i Edit Makedonska/Vesna Jansens (koncertmajstori), Đorđe Stanković (šef Hora), Isidora Stanišić (koreograf), Ana Grigorović (pomoćnik reditelja), Vladislava Kanington (asistent scenografa) i Ivana Mladenović (asistent kostimografa). 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!