"TREĆI SVET" U "PAMĆENJU SVETA": Zbirka "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu" ušla u Uneskov registar

M.A.K.

25. 05. 2023. u 18:59

U UNESKOV Međunarodni registar "Pamćenje sveta" ušla je dokumentarna zbirka "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu",koju su zajedno sa Srbijom podneli Indonezija, Indija, Egipat i Alžir.

ТРЕЋИ СВЕТ У ПАМЋЕЊУ СВЕТА: Збирка Први самит Покрета несврстаних у Београду ушла у Унесков регистар

Foto promo

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da nominacioni dosije, za koji je dorinos dao Arhiv Jugoslavije, dokumentuje Prvi samit Pokreta nesvrstanih, koji je označio aktivnu ulogu zemalja Trećeg sveta u smanjenju tenzija, pozivajući na kraj kolonijalizma, imperijalizma i rasizma, kao i promociju mirne koegzistencije i svetskog mira. U istom saopštenju podseća se da je za 60 godina postojanja Pokret okupio 120 zemalja, a zbirka se sastoji od 76 tekstualnih arhiva, 242 fotografije, jedne audio arhive i 15 filmova.

Program "Pamcenje sveta" Unesko je pokrenuo 1997. a ovaj svetski registar kulturne dokumentacione baštine pandan je svetskom registru nepokretnih spomenika kulture. Zajedno sa zbirkom "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu", u Međunarodni registar "Pamćenje sveta" upisane su 63 dokumentarne zbirke, i sada je ukupan broj zbirki u registru 494.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti