POVRATAK DŽONIJA DEPA I REKORDAN BROJ REDITELJKI: Šta je obeležilo Filmski festival u Kanu

Tanjug

22. 05. 2023. u 12:12

OVOGODIŠNjI Filmski festival u Kanu obeležio je rekordan broj filmova žena reditelja, kao i povratak glumca Džonija Depa.

ПОВРАТАК ЏОНИЈА ДЕПА И РЕКОРДАН БРОЈ РЕДИТЕЉКИ: Шта је обележило Филмски фестивал у Кану

Foto: AP

Protest glumica protiv štikli i pravila je tema diskusije svake godine u Kanu, a ove godine je mesto žena na crvenom tepihu i na filmu uopšte bilo pod većom pažnjom na festivalu, piše danas Tajms.

Glumica Kejt Blanšet skinula je štikle kao znak protesta dok je izlazila na scenu na zabavi koju su organizovali magazin "Verajeti" i Zlatni globus.

Cipele su dugo bile simbol u Kanu, koji ima prećutno pravilo da žene nose visoke potpetice na crvenom tepihu.

Glumica Kristen Stjuart skinula je 2018. godine svoje cipele na štiklu i popela se bosa uz crvene stepenice, oponašajući glumice Džuliju Roberts i Sašu Lejn koje su to učinile dve godine ranije.

Blanšet je skinula cipele na štikle u znak solidarnosti sa ženama u Iranu.

Blanšet je uručila nagradu za izuzetno umetničko dostignuće iransko-francuskoj glumici Zahri Amir Ebrahimi i tada je uzela trofej i našalila se: "Ovo je da se izbodu svi koji staju na put pravima žena".  

Francuski sindikat CGT najavio je da će prekinuti snabdevanje strujom festivala u Kanu u znak protesta protiv penzionih reformi francuskog predsednika Emanuela Makrona, a planirani su i veliki protestni marševi u tom gradu.

Ipak, prva sedmica festivala prošla je sa malo napetosti između demonstranata i policije. Umesto toga, direktor festivala Tijeri Fremo zamalo se našao na pogrešnoj strani zakona nakon što ga je zaustavio policajac zbog prebrze vožnje električnog trotineta trotoarom.

Fremo (62) je izazvao zaprepašćenje izjavom da ga "nije briga" za kontroverzno suđenje za klevetu koje je vodio Dep protiv bivše supruge Amber Herd.

Premijera Depovog prvog filma u poslednje tri godine pod nazivom "Žana di Bari" izabrana je da otvori festival i naišla je na odobravanje publike u Kanu i sedmominutne ovacije Depu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri