SEĆANJE NA NENADA CIGANOVIĆA: U zaječarskom Pozorišnom muzeju, na dan rođenja i smrti omiljenog glumca (18. maja) otvorena izložba

V.V.S.

19. 05. 2023. u 13:34

U POZORIŠNOM muzeju u Zaječaru obeleženo je 88 godina od rođenja i dve decenije od smrti istaknutog glumca zaječarskog pozorišta Nenada Ciganovića, koji se rodio i umro 18. maja.

СЕЋАЊЕ НА НЕНАДА ЦИГАНОВИЋА: У зајечарском Позоришном музеју, на дан рођења и смрти омиљеног глумца (18. маја) отворена изложба

foto Pozorišni muzej Zaječar

Uz pozorišnu, Ciganović je ostvario karijeru u filmskoj i televizijskj produkciji, pa je Vladimir Đuričić (upravnik zaječarskog teatra) predložio da letnja scena u dvorištu Pozorišnog muzeja, koja se uveliko radi, ponese ime Nenada Ciganovića.

Ovim povodom, prikazani su i inserti iz pozorišnih predstava, filmova i TV serija u kojima je igrao, a otvorena je i izložba "Nenad Ciganović - zaječarska duša u 99 pozorišnih likova" autorke Marije Simonović, istoričarke umetnosti, koja je bila i moderator programa posvećenog glumcu.

foto Pozorišni muzej Zaječar

SEĆANjE Izložba posvećena Nenadu Ciganoviću

Nenad Ciganović je na scenu zaječarskog teatra stao kao dvanaestogodišnjak u predstavi "Kralj Betajnove" i do kraja karijere ovaj talentovani glumac ostao je veran pozorištu u Zaječaru. Tokom karijere duge pola veka, pojavio se u 99 predstava. Igrao je u čak 17 filmova od kojih su najpoznatiji: "Kraljevski voz", "Timočka buna", "Jaguarov skok, "Osvajanje slobode", "Hajde da se volimo", "Tesna koža 3". Njegov glumački opus obuhvata i uloge u serijama: "Majstori", "Povratak otpisanih", "Vruć vetar", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago" i drugim.

Koliko je voleo Zaječar i njegov duh nosio sa sobom širom sveta. Govorio je:

- Zahvaljujući pozorištu, filmu i televiziji mnogo sam putovao. Proputovao, što kamionima, vozovima, autobusima 96.720 km, snimao 20 dana u Americi. Svuda sam odnosio po neki kamen sa "Popove plaže", sitna, duhovita zaječarska zezanja, lasovačku rakiju i zaječarsku dušu.

Pored ovog, izložba "Nenad Ciganović - zaječarska duša u 99 pozorišnih likova" obuhvata i brojne druge citate i fotografije istaknutog glumca. Posetioci je mogu razgledati u Pozorišnom muzeju do kraja maja.

         

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!