PRVO IZVOĐENJE "URNEBESNE TRAGEDIJE" U BEOGRADU: Večeras u Narodnom pozorištu komad Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića

V.V.S.

15. 05. 2023. u 14:13

PREDSTAVA "Urnebesna tragedija", po tekstu Dušana Kovačevića (u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića), biće premijerno izvedena 15. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Poznati naslov naš nacionalni teatar uradio je u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjaluci, gde je premijerno izvođenje bilo pre tri dana.

ПРВО ИЗВОЂЕЊЕ УРНЕБЕСНЕ ТРАГЕДИЈЕ У БЕОГРАДУ: Вечерас у Народном позоришту комад Душана Ковачевића, у режији Јагоша Марковића

foto Promo

Kovačević u kultnom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima.

- To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Komad se, između ostalog, bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice - ističe Dušan Kovačević.

Reditelj Marković kaže da je Kovačević uspeo da spoji nešto što on, po sopstvenom priznanju, nigde nije sreo - urnebesno i tragično. Živopisnu galeriju likova tumače Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov.

Marković potpisuje i izbor muzike, dramaturg je Molina Udovički Fotez, vizuelni identitet predstave kreirali su scenograf Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)