MINUTOM ĆUTANJA ZA STRADALE OTVOREN BELDOKS: Počeo 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma

A.P.

11. 05. 2023. u 11:33

MEĐUNARODNI festival dokumentarnog filma Beldoks otvoren je sinoć u Domu omladine minutom ćutanja za stradale u OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca i Smedereva.

МИНУТОМ ЋУТАЊА ЗА СТРАДАЛЕ ОТВОРЕН БЕЛДОКС: Почео 16. Међународни фестивал документарног филма

Otvaranje 16. Beldoksa / Foto Vidoje Manojlović

Prisutnima se kratko obratio selektor festivala, Igor Stanojević, a potom su se, pre projekcije filma "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića, publici poklonili članovi organizacije festivala, držeći se za ruke.

- "Još jedno proleće" je film o jugoslovenskoj epidemiji variole vere 1972. godine, nastao tokom pandemije Kovida i u tom smislu inspiracija za film je očigledna - kazao je autor filma Mladen Kovačević u razgovoru koju je vođen posle projekcije.

Na programu 16. Beldoksa publiku već danas očekuje nekoliko domaćih premijera. Reč je o tri kratkometražna filma (od 19.30 u Domu omladine) koja su deo Srpskog takmičarskog programa: "Lopte" Gorane Jovanović, "A istok reka teče" Jelene Radenović i "Na kraju puta" Ivane Todorović.

Da podsetimo, tokom narednih sedam dana biće prikazano više od 100 filmova. Beldocs se ove godine, pored Doma omladine Beograda održava još i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx Ušće, Art bioskopu Kolarac i Centru za kulturu ""Vlada Divljan"".

Do kraja festivala, 17. maja, biće prikazano oko sto filmova, među kojima je devet svetskih i 91 domaća premijera. Beldoks zatvara film Bojana Vinulovića i Renea Miskolcija "Gru tu je".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona