PLEMENITI LOV NA OBLAKE: Radovi profesora Radomir Knežević u Galeriji RTS

M. Kralj

27. 04. 2023. u 18:30

UMETNIK koji prućem crta po prostoru stvarajući jedinstvene trodimenzionalne crteže, Radomir Knežević, svoje je trske pružio - do neba.

ПЛЕМЕНИТИ ЛОВ НА ОБЛАКЕ: Радови професора Радомир Кнежевић у Галерији РТС

Foto promo

Tako će u Galeriji RTS, večeras od 19 čaova, prikazati "Hvatače oblaka", izložbu sa novim ciklusom radova.

Rođen 1957. u Kikindi, ovaj redovni profesor crtanja i slikanja na Fakultetu likovnih umetnosti, svojevremeno i rukovodilac Centra za grafiku i vizuelna istraživanja, koji iz sebe ima četrdeset samostalnih izloži, a čiji su neretko nagrađivani radovi, osim u zemlji, prikazani i u Parizu, Milanu, Tokiju, Nju Meksiku, Amsterdamu, Minhenu...trskom povlači linije više od dve decenije.

-Pronalaženje pruća, njihova priprema i olikovanje, postaje njegov svakodnevni ritual- objašnjava istoričarka unetnosti Danijela Purešević. - Težeći da ne naruši prirodnu ravnotežu, on odseca sveže granje, i u posvećenom dijalogu, nenasilno ga olikuje, savija, pretvara u željenu formu. Krećući se između asocijativnog i apstraktnog, on gradi snopove i forme, povezujući pojedinačne delove uz pomoć malih, drvenih tiplova, što delima daje posenu taktilnost, fakturu i vizuelne akcente. Knežević pruće počinje da olikuje dok je ono još živo.

IZMEĐU DVA SVETA

ISTORIČARKA umetnosti Gordana Stanišić u Kneževićevim delima konstatuje odmereno povezivanje sa mitskim i simboličkim, ali i uspostavljanje vertikalne ose između dva sveta, dve prirode, "kao u uspinjanju Jakovljevim lestvama do nepoznatog, eteričnog". A to, kako kaže, autor sugeriše i nazivima radova - "Priča o nebu"," Jahač magle"," Zavesa drži nebo", "Prelivanje odjeka", "Kula", "Hvatač oblaka".

Reč je, nastavlja Pureševićeva, o nežnom dijalogu dva živa bića, razmeni energije, jer je Knežević, tokom ovog procesa, obziran prema prirodi:

-On koristi materijal koji, s jedne strane, crpi iz zemlje, a s druge, svojom krošnjom, kroz proces fotosinteze, preolikujući svetlost, zapravo, crpi životnu energiju i iz kosmosa.

Njegovi radovi sa ove izložbe su, zapravo, dugačke vertikalne konstrukcije od pruća, na čijim su krajevima usmerenim ka nebu, "glave", odnosno, "košare", namenjene lovu na različite vrste olaka.

-Knežević nam nudi oruđe kojim svako može da uhvati svoj oblak. Za razliku od senki iz Platonove pećine, koje potlačenima nameću privid kao supsituciju stvarnog sveta, Knežević u svojim ambijentima kreira plemenite senke, koje, upravo suprotno, pojedincu pružaju putokaz ka kapiji izbavljenja, ka svetu oslobođenom od materijalističkih imperativa- zaključuje Danijela Purešević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave