SVETLOST I SENKE SAVE ŠUMANOVIĆA: Art film o srpskom slikaru pobedio na tri festivala u Aziji (FOTO)

J. SIMIĆ

14. 04. 2023. u 15:14

FILM „Svetlost i senke”, u produkciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”iz Novog Sada i „Ramonda” produkcijske kuće iz Beograda o velikom srpskom slikaru Savi Šumanoviću(1896-1942) pobedio je na tri filmska festivala u Aziji u kategoriji dokumentarnog kratkog filma.

СВЕТЛОСТ И СЕНКЕ САВЕ ШУМАНОВИЋА: Арт филм о српском сликару победио на три фестивала у Азији (ФОТО)

KCV "Miloš Crnjanski"

Odlukom žirija, ovaj film je proglašen za najbolji kratki dokumentarni film na „Indo French International Film Festivalu” (IFIFF) u Indiji, a odmah potom stigla je i vest da je film proglašen za najbolji kratkometražni film i na Internacionalnom filmskom festivalu „Rohip”, takođe u Indiji. Potom, film je proglašen pobednikom i na „Tekka International Film Festival” u Singapuru, u istoj kategoriji.

KCV "Miloš Crnjanski"

 


- Ovo je sjajan početak festivalskih premijera našeg filma na kojima će, u narednih godinu dana, svetska javnost imati priliku da se upozna sa slikarom Savom Šumanovićem, jednim od najvećih srpskih umetnika, njegovim raskošnim talentom i tragičnom sudbinom

Film je, pored već osvojenih nagrada, ušao i u zvaničnu selekciju na „Kollywood International Film Festival”, još jednom međunarodnom festivalu u Aziji.

 Ovo  ostvarenje, rađeno poetikom slike, zvuka i tišine, režirao je prof. Dragan Dragoljub Elčić, dekan Akademije umetnosti u Beogradu, a u autorskom timu su i kompozitor Svetislav Božić, snimatelj Radoslav Vladić i montažer Svetolik Mića Zajc.

 

KCV "Miloš Crnjanski"

 

Nenad Šaponja, direktor KCV „Miloš Crnjanski”, ističe autentičnost ovog filma i činjenicu da su prvi snimljena sva originalna dela Save Šumanovića u Parizu, Zagrebu, Vinkovcima, Šidu, Pančevu i Novom Sadu, a reč je o više od 400 najznačajnijih umetničkih slika Šumanovića koje su deo kolekcija u galerijama Srbije, Francuske, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

- Ideja nam je bila da napravimo vanvremensku priču o plodotvornom radu ovog slavnog srpskog umetnika povodom 80 godina od njegove smrti i 70 godina rada Galerije ‘Sava Šumanović’ u Šidu. Film su podržali Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Republike Srbije u Parizu, koji su nam obezbedili snimanja u Parizu, zatim Galerija ‘Sava Šumanović’ u Šidu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i druge mnogobrojne institucije kulture u Srbiji i regionu - ističe Goran Ikonić iz „Ramonda productionˮ – kaže Goran Ikonić iz „Ramonda productionˮ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)