BEZ IMITACIJE STVARNOSTI: Crteži Jovane Dončić u Galeriji "Singidunum"

M.A.K.

13. 04. 2023. u 19:17

U GALERIJI "Singidunum", od 24. aprila do 5.maja, Jovana Dončić, predstavlja crteže, na izložbi "Nedostižni ideali".

БЕЗ ИМИТАЦИЈЕ СТВАРНОСТИ: Цртежи Јоване Дончић у Галерији Сингидунум

Foto promo

Umetnica kaže da se bavi ljudskom psihologijom, odnosno proučavanjem iste koju stavljam u neposrednu igru svih likovnih elemenata od kojih je najznačajniji linija - crtež.

- Geometrijski oblici predstavljaju prostorne simbole, dok kubistički kolaži sa slovima, figurativno pismo, upotreba pisma kao slikarskog materijala, različiti vidovi vizuelne poezije, kao i sami isečci književnog teksta, prisutni su sa ciljem da se izvede figurativni tekst i uobliči autentična poruka koju delom nastojim da donesem - objašnjava Dončićeva. - Kao materijal za bespredmetno slikanje u pojedinim delovima rada sam koristila formu i boju koji nemaju samovredni kvalitet već su emocionalna sredstva izražavanja. Ovim ciklusom želim da posmatrač uživa umetničko delo bez definisane kompozicije, imitacije stvarnosti i realizma kao i ostalih elemenata iz tradicionalne umetnosti, oslanjajući se na osnovne postulate minimalnizma i apstraktnog ekspresionizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024