77 GODINA KRUŠEVAČKOG POZORIŠTA: Ko je sve od poznatih glumaca rođen u Kruševcu

S.BABOVIĆ

30. 03. 2023. u 15:58

KRUŠEVAČKO pozorište proslavilo je sinoć 77 godina, a mi vam donosimo priču o svim velikim glumcima koji su ili rođeni ili su prve uloge ostvarili upravo u Kruševcu-nećete verovati koliko ih ima.

77 ГОДИНА КРУШЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА: Kо је све од познатих глумаца рођен у Крушевцу

Foto:S:Babović,Kruševačko pozorište

„Spisak“ glumaca je impozantan u toj meri da su prilikom postavljanja stalne postavke fotografija na fasadi zgrade pozorišta 2016.godine bili u dilemi koga da izaberu. Tek je cifra talentovanih pozorišnih i filmskih umetnika „napravila“ problem kada su postavljene biste 2019.godine na Trgu glumaca.

Za „7 veličanstvenih“ koji su dobili biste smatraju se Vlastimir Đuza Stojiljković, Bata Paskaljević,Milan Puzić,Tačko Načić, Radmila Savićević,Ljubinka Bobić i Miodrag Petrović-Čkalja.

Na panoima su,iza bisti su i fotografije Borisava Mihailovića(1899 -1992) glumac, reditelj,pozorišni pedagog i osnivač Kruševačkog pozorišta,kao i fotorgafija Dragoslava Vasiljevića-Fige(1895-1929), koji je bio svestrani glumac i umetnik, kao i deda velikog kompozitora Zorana Simjanovića(1946-2021).

Figin rad ukazuje na to da je pozorišna umetnost daleko starija od dana kada je osnovano profesionalno pozorište 1946.godine.

Profesionalno ili životno poreklo iz Kruševca nose i Radmila Živković, Vojin Ćetković, Trifunovići(braća Sergej i Branislav,otac Tomislav), Radoš Bajić, Milija Vuković,Nataša Šolak-Tapušković, Marko Živić,koji je dobio svoju scenu u pozorištu.

Prema podacima dramaturga Spasoja Ž.Milovanovića direktora Narodnog pozorišta u Nišu, samo je od 1997.do 2012.godine 116 maturanata iz Kruševca upisalo neki smer na FDU. Iz Kruševca je i Milovanović.

Iz kruševačkog kraja su i režiseri Miomir Miki Stamenković i Nebojša Bradić, kompozitor Stanislav Binički, tv-scenarista Novak Novak i mnogi drugi.

NAGRADE NAJBOLjIMA,A POSEBAN OMAŽ - ĐUZI STOJILjKOVIĆU

ROĐENDAN pozorišta obeležen je izložbom posvećenom velikom glumcu,Kruševljaninu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću i izvođenjem predstave „Sile u vazduhu“. Dodeljene su i godišnje nagrade.Onu glavnu,“Bora Mihailović“ za razvoj i unapređenje pozorišnog života – scenografkinji Mariji Kalabić.Nagradu za izuzetno glumačko ostvarnje dobila je glumica Marija Marić za ulogu u predstavi „Čudo u Šarganu“, dok je krojačica Biljana Ilić nagrađena za izuzetnu prosvećenost i profesionalnost.

BONUS VIDEO:

Kruševac je imao i najboljeg suflera,danas-inspicijenta,sin je velikog glumca Milije Vukovića(1947-2020)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri