O BUNTU ČEŠKIH I SLOVAČKIH INTELEKTUALACA: Promocija knjige "Samo jedno proleće" Antona Balaža

D.B.M.

27. 03. 2023. u 14:27

U KNjIŽARI "Geca Kon" u Beogradu u sredu će biti predstavljena knjiga "Samo jedno proleće" Antona Balaža. Na promociji će govoriti Zdenka Valent Belić, prevoditeljka, i Petar V. Arbutina, direktor Sektora za izdavanje knjiga "Službenog glasnika".

О БУНТУ ЧЕШКИХ И СЛОВАЧКИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА: Промоција књиге Само једно пролеће Антона Балажа

FOTO: Promo

Balaž u romanu prikazuje društvenu klimu 1968. u nezahtevnoj, ironično-razigranoj formi. To je duboka lična priča o građanskoj pobuni, iniciranoj Praškim prolećem, o buntu čeških i slovačkih intelektualaca koji su pritiskali političko rukovodstvo zemlje tražeći demokratske promene i veće političke slobode. Ujedno je to priča o svim peripetijama tog revolta i o njegovom krahu, koji počinje ulaskom vojski Varšavskog pakta na teritoriju Čehoslovačke.

Glavne junake u romanu međusobno povezuje slučajnost, smešteni su u istom studentskom domu, spaja ih prijateljstvo i zajedno u nadi provode tih nekoliko meseci kobnih za Čehoslovačku. Svako od njih ima i svoja lična nadanja, traga za mogućnostima afirmacije i opstanka, ispunjenja svojih snova i želja.
- Kroz živote ovih mladih ljudi autor prikazuje sve ono za šta je to društvo tih meseci - od januara do avgusta - živelo i što je preživljavalo: veru u reforme političkog sistema, nadu u slobodan život, nedvosmislenu podršku tzv. preporodnom procesu, euforiju usled otvaranja granica i ukidanja gvozdene zavese, ali i strepnje kako će na sve to da reaguje Brežnjevljeva velesila. Balaž je pored svega pomenutog prikazao i određenu dozu naivnosti, koja je u tom opštem oduševljenju bila zajednička i za obične građane, ali i za intelektualce i političare - navodi recenzent Igor Hohel.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)