SUDBINA "BUHE" NA STOLU PREMIJERKE: Delegacija pozorišta sutra će u Vladi pokušati da dobije odgovor o daljoj sudbini dečijeg teatra

V.STRUGAR/ V.CRNjANSKI

22. 03. 2023. u 17:49

PREDSTAVNICI Pozorišta "Boško Buha", predvođeni direktorom Igorom Bojovićem, sutra će se u zgradi Vlade Republike Srbije susresti s premijerkom Anom Brnabić i pokušati da reše šah-mat poziciju u kojoj se našao naš najstariji dečji teatar. Za sada, iza svake njihove odluke nodvosmisleno stoji osnivač, Grad Beograd, a u međuvremenu se i sve više širi front podrške ostalih kolega i udruženja.

СУДБИНА БУХЕ НА СТОЛУ ПРЕМИЈЕРКЕ: Делегација позоришта сутра ће у Влади покушати да добије одговор о даљој судбини дечијег театра

foto Arhiva "Novosti"

- Iza nas je tradicija duga više od sedam decenija i zbog toga želimo da ostanemo u dosadašnjoj zgradi na Trgu republike, adresi na kojoj smo od osnivanja 1950. godine. To žele i Beograđani, koji generacijama dolaze u naš teatar, naviknuti da imaju dečje pozorište u centru grada - kaže direktor Igor Bojović.

Foto: V. Danilov

Dugogodišnji reditelj i umetnički direktor "Buhe" Milan Karadžić, s najdužim je stažom u ovom teatru, jer je sad već davne 1987. godine ovde režirao svoju prvu predstavu. Posle nje potpisao je još četrdesetak naslova, a za neke je dobio i najviša priznanja, kao što su dve Sterijine nagrade i "Bojan Stupica".

- Veoma je važno što smo digli glas protesta, jer je iza nas osam godina čekanja da se nešto desi! Za to vreme završena je obnova svih beogradskih pozorišta: Ateljea 212, BDP, JDP, Terazija - podseća Milan Karadžić. - Da podsetim kako je sve počelo. Tokom igranja "Petra Pana" na sceni "Buhe" zapalila se instalacija. Sala je bila puna dece, svi smo na čelu sa Mandom istrčali da evakušemo publiku. Dakle, pozorište je zatvoreno zbog dotrajalih instalacija i straha od požara. Sada smo pokrenuli javnost, sa samo jednim ciljem - da se konačno krene u renoviranje "Buhe" na Trgu republike.

Na pitanje zašto je toliko važno da ostanu na staroj adresi, Karadžić objašnjava:

- Predsednik UO Raša Dinulović (inače arhitekta) zajedno s nama je uvideo da zgrada na Savskom trgu nema odgovarajuće uslove za naše potrebe. Neka tamo naprave gostujuću scenu za manje predstave na kojoj možemo igrati, ali odavde ne želimo da idemo. Uostalom, dobili smo i građevinsku dozvolu za postojeće zdanje, koju je uradio CIP. Ova zgrada je duša našeg pozorišta i zbog izuzetne akustike, čudesne dubine scene, odlične vizure. Uostalom, centar grada je - centar grada.

Foto I. Marinković

Istovremeno, Mreža za restituciju i predsednik njene područne jedinice u Beogradu Dragan Đokić zvanično će zatražiti podatke o tome postoji li zahtev za povraćaj eventualnim starim vlasnicima delova Palate "Reunin", na Trgu Republike, u kom se nalazi pozorište "Boško Buha", kom preti izmeštanje.

Dragan Đokić navodi da je krajem 1998. godine, na čitavom području katastarske opštine Stari grad, kojoj pripada i ovaj objekat, privremena Komisija izložila na uvid svim zainteresovanima podatke iz zemljišnih knjiga o tada upisanim nosiocima prava.

- Ovaj, prvobitno šestomesečni period, dodatno je produžen i sve do stupanja na snagu katastra nepokretnosti ova privremena Komisija je rukovodila procesom usklađivanja podataka iz zemljišnih knjiga sa podacima koje su zainteresovani dostavljali. Tom prilikom je veliki broj nepokretnosti, bez ikakvog osnova i uz pravno ništavo postupanje Komisije, nezakonito upisivan na razne korisnike - kaže Đokić.

Sa krivično pravnog aspekta, kako dodaje, članovi Komisije nisu mogli da budu procesuirani jer su bile u pitanju starije osobe, koje su do pokretanja predkrivičnih postupaka preminule.

- Javni pravobranioci Srbije i opštine Stari grad, a od 2008. godine i pravobranilac Beograda, u većem broju uspevali su da isprave ove slučajeve. Međutim, i dalje postoje upisi koji nisu izvršeni na osnovu zakonitih isprava ili su izvršeni pogrešno, a neki su razotkrivani tek tokom restitucije - kaže Đokić.

Agencija za restituciju, kako saznaju "Večernje novosti", proverava postoji li zahtev za povraćaj delova palate "Reunion", eventualnim starim vlasnicima. Prema rečima direktora Agencije Strahinje Sekulića, trenutno je u toku veštačenje zgrade pored palate, u kojoj se nalazi knjižara "Geca Kon":

- Ako se utvrdi da su deo te druge zgrade pomoćne prostorije u vlasništvu "Boška Buhe", a zgrada u kojoj se nalazi pozorište prodata, mi ćemo te pomoćne prostorije vratiti starim vlasnicima ako ih potražuju, iako prvobitno nismo nameravali budući da je u pitanju kulturno dobro.

PODRŠKA

SAOPŠTENjIMA podrške oglasilo se i Udruženje dramskih umetnika Srbije (podsećajući da je Pozorište "Boško Buha" ustanova kulture od nacionalnog značaja i svojevrstan simbol centra Beograda, uz Narodno pozorište i Narodni muzej), kao i Glumačka organizacija Srbije koja je pozvala sve građane da podrže kolektiv pozorišta i potpišu onlajn peticiju da im se vrati prostor na na matičnoj adresi. Ovim povodom, održaće se 28. marta i sednica Saveta za kulturu Skupštine grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)