SVEDOČANSTVA LOGORAŠA: U Kolarčevoj zadužbini promocija knjige “Goli otok - istorija” Martina Previšića

D.B.M.

20. 03. 2023. u 16:02

KNjIGA "Goli otok - istorija" Martina Previšića biće promovisana u utorak u 18 sati u Kolarčevoj zadužbini. Prvu celovitu studiju logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša objavila je kuća "Vukotić Media".

СВЕДОЧАНСТВА ЛОГОРАША: У Коларчевој задужбини промоција књиге “Голи оток - историја” Мартина Превишића

Foto Z. Jovanović

Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svedočanstva logoraša vode čitaoca kroz golootočku priču, smeštaju se u kontekst i vreme, bacajući novo svetlo na prelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.

Previšić je prvi autor koji je koristio bogate i tek sada dostupne arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu kako bi, pored mnoštva intervjua koje je obavio s bivšim logorašima, došao do precizne i zaokružene slike o Golom otoku. Detaljno je prikazano na koji način je logor funkcinisao, kao i smisao i kontekst u kojem je otvoren i zatvoren, a opisano je, takođe, kako se njegov efekat produžio i nakon zatvaranja, i to za pojedinca kao i za tadašnje jugoslavensko društvo.

Na promociji će govoriti istoričari Predrag Marković, Valjko Stanić, novinar Vanja Bulić, izdavač Manjo Vukotić i autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UZDRMALI SMO VUČIĆA, DOŠAO MU JE KRAJ: Urednik portala Telegrafi iz Prištine raduje se protestima u Beogradu