VRISAK PROTIV DEHUMANIZACIJE: LJuba Vrapče govori rečima boksera, a ne člana Centralnog komiteta

D.Matović

27. 03. 2023. u 21:15

PREDSTAVA "Kad su cvetale tikve" je pored velikog interesovanja, izazvala burnu raspravu u javnosti. Mišljenja o njenoj idejnoj i političkoj poruci su bila podeljena. O tome svedoči polemičan ton novinskih izveštaja sa sastanka komunista JDP (održan 15. oktobra), posvećenog "političkom odjeku Mihailovićeve drame". Parafrazirajući Sokrata koji kaže da pisana reč uvek pokazuje jedno te isto, dok je njena rođena sestra, živa reč "kadra sama sebe da brani, zna i da govori, zna i da ćuti s kim treba", Ljuba Tadić se zalagao da se s punom ozbiljnošću preispitaju neke scene.

ВРИСАК ПРОТИВ ДЕХУМАНИЗАЦИЈЕ: Љуба Врапче говори речима боксера, а не члана Централног комитета

Muzej pozorišne umetnosti

- Mislim da prigovori i stvorena atmosfera nisu adekvatni značaju onoga što je dobijeno predstavom - rekao je Tadić. - Imao sam 19 godina kada sam se opredelio protiv Informbiroa i sada mi nisu potrebna opredeljivanja. Protivim se kampanjama, posipanju pepelom i pripisivanju loših namera autoru teksta i reditelju. Ali, upravo zbog toga što želim da odbranim predstavu u celini, mislim da neke scene treba korigovati, jer pitanje predstave je pitanje nekih detalja. Svojom interpretacijom pokušao sam da branim ličnost pukovnika Perišića. Međutim, nisam imao reči koje bi branile Perišićev stav iz jednostavnog razloga što drama nema tih reči. Da su "Tikve" jedanaesta drama u kojoj se govori o Informbirou, sve bi bilo drukčije. Nažalost, mi godinama tu temu zaobilazmo, pa dolazimo u nelagodne situacije. Zato Perišić mora da pomene reči cena, sloboda, zemlja. On mora da kaže Ljubi Vrapčetu: "Jednog dana ćeš shvatiti zašto je ovo potrebno."

MIŠLjENjE DIREKTORA Bojana Stupice bilo je da se kolektiv JDP nije zalagao za "nezdravo delo":

- Godine '48. su teške i izjašnjavati se protiv nema smisla, već smo se izjasnili. Svako vreme ima svoje deformacije. Žrtava je bilo, ali kako bi ih tek bilo da su događaji pošli drugim tokom. Mislim da autor nije u prvi plan stavio nasilje i bojim se da većinom negativno reaguju oni koji odlaze posle pauze, kad predstava staje na druge noge. Ljuba Vrapče govori rečima boksera, a ne člana Centralnog komiteta. Autor vrišti protiv dehumanizacije, a to isto radi i ovo društvo.
Ljubiša Jovanović, još jedan od aktera predstave spomenuo je da su glumci već na samoj premijeri neke scene ublažavali u interesu predstave, dok je Marko Todorović zapazio da "ljudi gledaju političku a ne socijalnu dramu jedne porodice" napominjući da bi sasvim druga situacija bila kada bi se u pozorištu negovao običaj da se ranije raspravlja o delu koje se stavlja na repertoar i da se na taj način ne dovede u pitanje izvanredno scensko ostvarenje kao što su "Tikve".
Sastanku komunista JDP prisustvovali su član Ideološke komisije SK Gradskog komiteta Beograda Bora Simić i sekretar Opštinskog komiteta SK Vračar Đoko Vezmar. U jedan šturi novinski izveštaj "stalo" je da je Simić istakao da se predstavi "Kad su cvetale tikve" ne "sudi" i da se ne govori o zlim namerama njenih stvaralaca niti se Savez komunista postavlja u ulogu arbitra. Ali, istakao je Simić, sasvim je prirodno da komunisti reaguju na izvesne pojave na koje moraju da reaguju.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)