PURIŠINA POSLEDNJE FILMSKO ZBOGOM: Đorđevićevo ostvarenje "Usta puna zemlje" zatvara 51. Fest

A. P.

04. 03. 2023. u 16:38

SA setom, ali i sa osmehom, deo autorske i glumačke ekipe predstavio je poslednji film velikog Mladomira Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje", kojim će, u nedelju veče u 20 časova u MTS dvorani, biti zatvoren 51. Fest.

ПУРИШИНА ПОСЛЕДЊЕ ФИЛМСКО ЗБОГОМ: Ђорђевићево остварење Уста пуна земље затвара 51. Фест

Raša Bukvić u filmu "Usta puna zemlje" / Foto Fest

Filmska adaptacija istoimenog dela Branimira Šćepanovića snimljena je u produkciji "Apolona", prve domaće striming platforme, a najveći "krivac" za tu saradnju je, kako se moglo čuti, Ljubiša Ristić koji ih je sve povezao.

Radivoje Bukvić, koji igra glavnog junaka u ovom poetičnom, likovnom filmu, kaže da je ovu ulogu prihvatio bez dvoumljena.

- Retko ko je imao hrabrosti da uđe u jednu ovako ambicioznu i zahtevnu filmsku priču, ali ispostavilo se da Puriša u svojoj 98. godini ima dovoljno ambicije, snage i hrabrosti za tako nešto. U njemu je postajala mladalačka energija koju retko srećem i u mojoj generaciji. Stalno se ljutio kada bi mu neko rekao da je ovo njegov poslednji film i uzvraćao rečima: "Ovo je moj pretposlednji film". Purišino ime je Mladomir, a to ime objašnjava i stanje njegovog duha. Ne slažem se sa drugim delom imena jer je bio mlad, ali nije bio miran. Želeo je da iskoristi svaki trenutak, u našem slučaju da unapredi priču koja je sama po sebi već fantastična - kazao je Bukvić.

Foto V. Danilov

 

Glumica Sonja Kolačarić nadovezala se govoreći s osmehom da je s Purišom već dogovarala saradnju i u njegovom sledećem filmu. Način na koji on razmišlja, na koji radi i režira je nešto što će, kaže, pamtiti zauvek.

Po rečima glumca Lazara Jovanova, Puriša je "uzbudljiv i nepredvidiv čovek i ispred i iza kamere".

- Bilo je veoma uzbudljivo slušati njegove priče kojima nas je zavodio dok se pripremao set, a kada bi trebalo da se radi usledila bi čuvena Purišina replika: "Sad ćete da vidite kako se režira!" I zaista, to su bile majstorije. Nekada se na samom inspirisao prirodnim dekorom, jer smo dosta snimali u šumama oko Beograda, pa je bilo i improvizovanih scena, mimo knjige snimanja koje su ušle u film.

Ognjen Petković, koji je kao pomoćnik reditelja tesno sarađivao sa Đorđevićem, kazao je da je Puriša bio kompleksan čovek, pa tako i kompleksan reditelj koji je dorađivao svoje scenarije, menjao knjige snimanja, prilagođavao situaciji.

Deo ekipe filma "Usta puna zemlje"/ Foto: Zoran Jovanović

 

- Nikada ga nisam doživljavao kao starog čoveka, zbog te energije, želje da se snimi film, nervoze, iščekivanja da se dođe na set... Bila je velika čast i privilegija raditi, učiti i družiti se sa Purišom. Mislim da su i Brana i Puriša zaslužili ovakav film - kazao je Petković.

SEBI ISPUNIO ŽELjU

- PURIŠA Đorđević je uspeo da sebi ispuni želju i snimi film po romanu Brane Šćepanovića i dobili smo film sa kojim smo oduševljeni. Smatram da su "Usta puna zemlje" idealan način na koji je Puriša zaokružio svoju karijeru. On je dugo premotavao taj film u svojoj glavi i uspeo da se izbori sa jednim nefilmičnim štivom na maestralan način - kazao je Dragan Jeličić, filmski urednik u "Apolonu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)