OD FESTA NEMA BOLJEG MESTA: Nina Ognjanović uoči premijere svog debitantskog filma "Ovuda će proći put"

A. Popadić

26. 02. 2023. u 14:31

BOJE Srbije u takmičarskom programu 51. Festa braniće autorka Nina Ognjanović filmom "Ovuda će proći put". Nakon svetske premijere u januaru na festivalu Slemdens u SAD, gde je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija, debitantski film mlade rediteljke i scenaristkinje domaća publika videće u ponedeljak, u 19.30 časova, u "MTS dvorani".

ОД ФЕСТА НЕМА БОЉЕГ МЕСТА: Нина Огњановић уочи премијере свог дебитантског филма Овуда ће проћи пут

Zlatan Vidović i Jana Bjelica u filmu "Ovuda će proći pu" / Foto Pointless Films

Radnja filma "Ovuda će proći put" smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen auto-put. U selo, osim auto-puta, stiže i stranac (igra ga Zlatan Vidović). Njegov dolazak uzburkava duhove u malom mestu, pa na videlo izlaze i staromodni nazori, i ogovaranja, i lokalne "radio Mileve", dovodi do sudara dva sveta, dok Jana (Jana Bjelica), devojka iz sela, u njemu vidi šansu da napusti turobnu svakodnevicu.

- Mislim da nije bilo boljeg mesta gde sam mogla da predstavim film domaćoj publici od Festa. To je bila i neka moja želja otkad smo počeli produkciju. Nemam bolje obrazloženje za to osim da idem na Fest oduvek, tu sam otkrivala razne filmove koji su ostavili utisak na mene i želela sam da budem deo toga - kaže, za "Novosti", uoči premijere Nina Ognjanović.

Početnu ideju za film imala je još pre studija na FDU. Koliko se scenario promenio?

- Dosta. U toj prvoj verziji, protagonista je bio muški lik. To je počelo da se menja negde posle treće godine, kada sam prvi put radila sa Janom Bjelicom na kratkom ispitnom filmu, jer sam htela da nastavim saradnju sa njom. I, tako, malo-pomalo, jedna promena povuče drugu... Ono što je ostalo isto je nelinearna struktura, ali generalno mislim da su to sada potpuno dva različita filma. Ovaj koji smo snimili je dosta bolji.

U prvim osvrtima i komentarima na njen film, kritičari stavljaju akcenat na žanr modernog vesterna. Da li je to bila i njena namera?

- Nije. U početku nisam znala šta je film žanrovski, a onda je postalo jasno da je to drama o odrastanju. Glavna junakinja u toku tog jednog filmskog dana odraste. Elementi vesterna su se na neki način sami nametali kako sam pisala scenario a da ja toga nisam bila ni svesna. Tek kada sam završila i kada su svi bili na jednom mestu, shvatila sam da je tako.

Glavna junakinja Jana oseća se zarobljenom i sputanom u malom mestu i u strancu vidi šansu da pobegne daleko.

- Mislim da mladi neizbežno maštaju o nečem boljem, interesantnijem, a da često i ne znaju koja je realnost tog idealizovanog mesta, posla, šta god da je u pitanju. Znam da sam ja tako nešto prošla, a i Jana mi je rekla da ju je uloga privukla zato što je mogla da se poistoveti sa tim osećajem. Mislim da je to proces odrastanja kroz koji većina prođe na ovaj ili onaj način, a čini se da je u današnjem svetu intenzivnije nego što je bilo ranije - kaže Nina.

Iz usta novopridošlice čujemo i da je od dede stalno slušao da je njegov rodni kraj "raj na zemlji", a onda su ga dočekale "ispucale fasade, zapuštene kuće". Pitali smo Ninu da li je to i suptilna kritika našeg odnosa prema selu?

- Nije mi to bila namera. Ideja je da stranac dolazi sa idealizovanom slikom u glavi koja je takva da realnost nikada ne bi mogla da ispuni ta očekivanja, kakvo god selo bilo. Igrom slučaja, selo u filmu je u propadanju, ali stanovnici odbijaju to da prihvate, zato što je njihovo.

Nina kaže da izuzetno voli magični realizam i Gabrijela Garsiju Markesa i da veruje da je njegova književna poetika dosta uticala na nju, sa čim su se složili i pojedini kritičari.

A posle premijere debitantskog filma pitamo je koliko dugo ćemo čekati na drugi.

- Imam ideju, radim na scenariju i volela bih da to bude što pre. Naravno, finansije diktiraju "tajmlajn" više nego bilo šta drugo. Tako da izvedba tog potencijalnog sledećeg projekta zavisi najviše od novca - iskrena je Ognjanović.

PODRŠKA POZNATIH GLUMACA

NA pitanje da li je bilo teško pridobiti naše velike glumce, poput Svetozara Cvetkovića, Eve Ras, da zaigraju u debitantskom filmu, Ognjanovićeva odgovara:

- Zapravo nije. Svi su bili otvoreni za saradnju i radi da izađu u susret. Mislim da je to dosta specifično za naše područje, da su poznati glumci tako pristupačni mladim rediteljima koji tek počinju, da su spremni da žrtvuju svoje slobodno vreme kako bi došli da snimaju neki diplomski film samo zato što im se dopadne ideja.

Nina Ognjanović / Foto Uroš Stepić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)