SEDAM HEROINA PAVLA BELJANSKOG: Jedinstvena izložba galerije iz Novog Sada pred Beograđanima

J. S.

06. 02. 2023. u 15:45

U VELIKOJ galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu 10.februara u 13 sati biće predstavljena izložba „Heroine Spomen zbirke Pavla Beljanskog“ koja je redak primer legata u međunarodnim okvirima u kojem četvrtinu od ukupnog broja dela čini žensko stvaralaštvo.

СЕДАМ ХЕРОИНА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ: Јединствена изложба галерије из Новог Сада пред Београђанима

SZ Pavle Beljanski

Ova postavka autorki prof. dr Milanka Todić, mr Milana Kvas i dr Valentina Vuković koja je premijerno prikazana prošle godine u Novom Sadu tokom trajanja Evropske prestonice kulture,biće u Domu vojske otvorena do  8.aprila.

Svoju zbirku kolekcionar i srpski diplomata Pavle Beljanski ( Veliko Gradište, 1892 - Beograd,1965) uobličavao je od početka dvadesetih godina prošlog veka do kraja svog života i ona sadrži radove sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić,Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić.

U periodu između dva svetska rata, kada je Beljanski sakupio dela koja čine nukleus današnje zbirke, kolekcionari širom Evrope su i dalje uglavnom birali dela muških autora. Razlozi zbog kojih je četvrtina radova u Spomen-zbirci delo umetnica, povezani su sa činjenicom da je u Srbiji bio aktivan značajan broj slikarki, kao i da je Pavle Beljanski bio pažljiv i objektivan posmatrač domaće likovne scene.

Postavka u Domu Vojske Srbije prezentuje izbor dela navedenih autorki iz kolekcije Beljanskog, kao i njihova ostvarenja koja predstavljaju akvizicije Spomen-zbirke. Poseban segment postavke čini sedam video-prezentacija posvećenih svakoj umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog. Osim slika i tapiserija iz legata diplomate, prezentacije uključuju raznovrsnu muzejsku građu – fotografije, pisma, razglednice, dokumente, kao i značajan broj likovnih dela u različitim tehnikama nabavljenih poslednjih decenija.

Novo i savremeno što je sedam umetnica iz ove kolekcije donelo kulturi i umetnosti svoga vremena, poslužilo je kao ideja da se putem video prezentacije „Identifikacije: suptilnost i surovost“, čija je urednica istoričarka umetnosti mr Suzana Vuksanović, predstavi sedam savremenih umetnica školovanjem ili životom vezanih za Novi Sad: Monika Sigeti, Jelena Vladušić, Jelena Janev, Jelena Kovačević Vorgučin, Milica Dukić, Zorica Čolić i Dragana B. Stevanović. Na taj način, uspostavljen je dijalog između dela autorki iz kolekcije s radovima savremenih novosadskih umetnica, čime je pružena mogućnost sagledavanja i poređenje tema, problema i opsesija umetnica nekad i sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)