UŽIVANJE U RALJAMA SADAŠNJOSTI: Tradicionalna izložba "Kritičari su izabrali" od večeras u likovnoj galeriji KCB

M. KRALj

26. 01. 2023. u 08:20

ŠTA je danas uživanje i kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara, neka su od pitanja koja postavlja istoročarka umetnosti i laureat nagrade "Lazar Trifunović" za 2018. godinu, Maja Stanković, tradicionalnom izložbom "Kritičari su izabrali", koja će večeras u 19 časova biti otvorena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

УЖИВАЊЕ У РАЉАМА САДАШЊОСТИ: Традиционална изложба Критичари су изабрали од вечерас у ликовној галерији КЦБ

"To telo" Dragane Žarevac, Foto KCB

Postavka nazvana "Od/Do uživanja", prema rečima autorke, između ostalog se bavi i promišljanjima, o tome:

- Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Da li je banalno, glupo i suvišno govoriti o uživanju u svetu u kojem je profit jedina vrednost koja se ne dovodi u pitanje? Da li je uživanje odvojeno od mišljenja ili je uslov za pokretanje mišljenja?

Ovim dilemama, svaki na svoj način, posvećeni su radovi umetnika i umetnica, koje je Stankovićeva, inače redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti, za ovu priliku odabrala: grupe VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragane Žarevac, Neše Paripovića, Milije Pavićevića, Emilije Terzić, Predraga Terzića, Jovana Čekića, Zorice Čolić.

U radu "Ovde je jezivo" Emilija Terzić problematizuje zatvorenost u sebe i nemogućnost izlaska iz sebe, kao efekte koje neoliberalna stvarnost ostavlja na našu psihu, dok se u video-radu "Stvar koja uživa" Zorica Čolić bavi paradoksom odvajanje uzbuđenja od tela i njegovog "prepakivanja" u robu, objašnjava autorka izložbe. Dragana Žarevac u video-performansu "To telo" rekonstruiše kadar iz Almodovarovog filma "Visoke potpetice" u kojem se izvodi pesma "Jedna godina ljubavi", a rad se bavi odnosima: telo - starost, telo - bolest, telo - uživanje, telo - zadovoljstvo u sopstvenom telu.

"CT park" Milije Pavićevića, Foto KCB

Rad "Tačke uživanja", Jovana Čekića, za polazište uzima mrežu događaja, ljudi, informacija, dezinformacija, pozadinskog šuma, svakodnevnih zadovoljstava i njihovog izmicanja, dok je veteran likovne scene Neša Paripović, zastupljen delom "Primeri analitičke skulpture". Tačnije, serijom fotografija koja "upućuje na status ženskog akta kao estetičke i seksualne kategorije par excelence u evropskoj kulturi". Trešnje - zrele, crvene, sočne, reprodukovane i svedene na znak, dominiraju radom "CT park" Milije Pavićevića...

- Čini se da je najteže doći do uživanja - piše u tekstu koji prati postavku Stankovićeve, kojoj je "Lazar Trifunović" pripao za članak "Umetnost je ono što čini život zanimljivijim od umetnosti".

- Jedan od ključnih izvora agresije, destrukcije, nasilja, pohlepe i bahatosti je efekat nemogućnosti uživanja... U svetu u kojem je mišljenje nepopularno, u vremenu narastajućeg nezadovoljstva, depresije, preživljavanja i dominacije zastarelih, retrogradnih i konzervativnih narativa ogrezlih u prošlosti - uživanje je čista subverzija.

Foto KCB

OD LESKOVCA DO NjUJORKA

TOKOM karantina i vanrednog stanja tokom pandemije kovida Igor Simić, je ono što je razmenjivao na internetu štampao na raznobojnom kancelarijskom papiru i po njemu intervenisao crtežom, od čega je nastala izložba "Na vezi, bezveze", koja će takođe biti otvorena večeras, u galeriji "Podrum" KCB. Autor koji je diplomirao filmsku režiju i filozofiju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku se tokom studija bavio političkom karikaturom, a crteže predstavljene na izložbi prate video-instalacije, originalna muzika, atmosfera otuđenja...

U trećem izložbenom prostoru KCB - "Artgetu", paralelno će biti otvorena samostalna izložba fotografija Jovane Dimitrijević "Leskovački gotik. Rajski vrt" (na slici).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri