FOTO-SAFARI ŠIROM ZABREGE: Nadomak Paraćina, 12. izdanje umetničke kolonije okupilo učesnike iz regiona

Z. Rašić

05. 11. 2022. u 09:11

DVADESETAK znalaca umetničke fotografije iz nekoliko gradova Srbije, te Severne Makedonije i Hrvatske, učestvovalo je u 12. manifestaciji u Zabregi kod Paraćina, koju su organizatori prozvali foto-safari "Sveta gora Crnička".

ФОТО-САФАРИ ШИРОМ ЗАБРЕГE: Надомак Параћина, 12. издање уметничке колоније окупило учеснике из региона

Foto Društvo "Petrus"

Učesnici su pristigli iz Kumanova, Rijeke, Niša, Kragujevca i Paraćina, a pred njihovim objektivima ovoga puta nisu bile samo prelepe zabreške devojke u narodnim nošnjama, već i vitezovi iz čuvenog udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi".

I, svi su bili raspoloženi "za slikanje" u ambijentu kanjona Crnice, na platou ispred ostataka manastira Svetog Jovana Glavoseka, a muškarci su nosili kostime u kojima su učestvovali u snimanju filma o caru Dušanu.

Foto Društvo "Petrus"

- Cilj foto-safarija od samog starta je bio da se naprave dobri zapisi, jer zabreška priroda pruža sve preduslove za tako nešto, ali i da se promoviše selo koje je istinska inspiracija za razne vrste umetnika - objašnjava Bojan Petrović iz foto-grupe "Art tim", napominjući da je ideja rođena pre 12 godina, u saradnji sa udruženjem za negovanje tradicije, umetnost i kulturu "Petrus".

Foto Društvo "Petrus"

Afirmisani umetnički fotograf iz Severne Makedonije Vladimir Jovanovski ne krije da je uvek iznova oduševljen lepotama Zabrege, za koju do pre nekoliko godina nije ni znao gde se nalazi, a sada je - zahvaljujući pomenutom "Art timu" - čest gost Paraćina. A, Aleksandar Tomulić iz Rijeke je u grad na Crnici stigao sa foto-klubom iz Kragujevca i veli da ga je, uz lepote prirode, posebno zaintrigirala opuštenost i dobronamernost ovdašnjih ljudi.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!