DODELJENO PRIZNANJE "LAZAR TRIFUNOVIĆ" ZA 2022. GODINU: Laureat Miroslav Karić

M.A.K.

05. 01. 2023. u 16:06

NAGRADA "Lazar Trifunović" za 2022. jednoglasno je dodeljena istoričaru umetnosti i kustosu Miroslavu Kariću.

ДОДЕЉЕНО ПРИЗНАЊЕ ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ ЗА 2022. ГОДИНУ: Лауреат Мирослав Карић

Foto promo KCB

Jedno od najznačajnijih priznanja u oblasti istorije umetnosti, koje se od 1993. dodeljuje sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše pisanje o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, motivišući kritičko mišljenje, Kariću je pripalo za tekst "Studija slučaja", objavljen u istoimenom katalogu samostalne izložbe Biljane Đurđević, održane u Salonu Muzeja savremene umetnosti, od 25. marta do 23. maja, prošle godine.

Žiri u kome su bili Darka Radosavljević Vasiljević, Stevan Vuković i Ana Ereš, ocenio je da u ovoj monografskoj studiji Miroslav Karić nudi "slojevito strukturiran interpretativni okvir za razumevanje recentne umetničke prakse Biljane Đurđević koji se temelji na poznavanju novih čitanja semantike savremenog slikarstva i njegovih transmedijskih iskoraka, kao i na ubedljivoj kontekstualizaciji jednog kompleksnog umetničkog govora spram društvenih i ideoloških okvira savremenosti".

Rođen u Beogradu 1975. Miroslav Karić je diplomirao na Filozofskom fakultetu, na katedri za istoriju umetnosti i odmah potom počeo da radi kao sekretar i kustos u nezavisnoj umetničkoj asocijaciji "Remont", gde je bio i član uredničkog tima "Remont art magazina". Dobitnik je godišnjeg priznanja ULUPUDS-a za stvaralačke rezultate u 2011.  i Nagrade Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2019. Trenutno radi kao kustos u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Nagrada "Lazar Trifunović" biće mu svečano uručena u subotu, 14. januara, u podne, u Galeriji Arget KCB-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)