"ZLATNO DOBA" U ČETIRI RUKE: Izložba radova Jelene Božović Đorđević i Une Novosel u Kući kralja Petra

M.A.K.

12. 12. 2022. u 22:52

IZLOŽBA "Zlatno doba" (Golden Age), Jelene Božović Đorđević i Une Novosel, biće otvarena u sredu, 14. decembra u 19 časova, u Kući Kralja Petra.

ЗЛАТНО ДОБА У ЧЕТИРИ РУКЕ: Изложба радова Јелене Божовић Ђорђевић и Уне Новосел у Кући краља Петра

Foto promo

Zajednička postavka jedne vajarke i jedne slikarke bavi se "zlatnim dobom" srpske umetnosti i kulture, što podrazumeva živopis raškog stila, ali i kasnije vreme uspeha i procvata srpske države kroz vekove postojanja.

Ovaj projekat, kako u katalogu ističe Maja Živanović, likovni kritičar, neguje suštinsku vezu između nacionalnog i savremenog:

- Intimni dijalog dve vrsne umetnice zapravo je reminisencija na najplodonosnije doba srpske istorije i umetnosti i ogleda se kroz seriju Jeleninih skulptura, a nesvakidašnju paralelu ima i u Uninom radu. Una na ovom projektu radi od 2017, a poslednjih godinu i po dana Jelena stvara sinhronizovano sa njom... Prenoseći energiju svojih ruku, Jelena naglašava pojedinosti lica - mimiku i izraz, podstiče interakciju posmatrača i daje novu viziju znamenitih pojedinaca.

Arhetipsko i simbolično, dramatično i lirsko - poigravanje s vidljivim, snažnog enformelističkog naglaska, u apstraktnim pikturalnim slikama velikih formata Une Novosel, otkriva nam intimni, taktilni svet umetnice, dominantnih zlatnih tonova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)