NOVOGODIŠNJI STAKLENI UKRASI: Izložba u duhu praznika u Narodnom muzeju u Zrenjaninu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

12. 12. 2022. u 19:48

KAMERNA postavka "Novogodišnji stakleni ukrasi" u zrenjaninskom Muzeju, biće dostupna posetiocima od 15. decembra do 15. januara 2023. u okviru Zbirke primenjene umetnosti.

НОВОГОДИШЊИ СТАКЛЕНИ УКРАСИ: Изложба у духу празника у Народном музеју у Зрењанину

Muzej Zrenjanin

Izložba je posvećena praznicima koji se bliže i poslednja je u nizu od deset postavki koje su realizovane u okviru ciklusa Staklena vitrina meseca, čiji je cilj promocija stakla i afirmacija staklarstva.

- S obzirom na to da idemo u susret novogodišnjim praznicima, poslednju desetu temu projekta "Staklena vitrina" meseca posvetili smo novogodišnjim staklenim ukrasima. Vitrina sadrži desetak staklenih ukrasa za jelke različitih proizvođača sa područja srednje i istočne Evrope, koji većinski pripadaju vremenskom periodu druge polovine 20. veka - kaže autor postavke Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenje umetnosti, uz napomenu da se svojom lepotom posebno ističu ukrasi u formi patuljka, korpe, pečurke, zvonca ili polulopte sa uvučenim ornamentom.

Istovremeno i autor celokupnog projekta, Dejan Vorgić, dodaje da se Narodni muzej u Zrenjaninu priključio afirmaciji staklarstva projektom Staklena vitrina meseca i izložbama Češko presovano staklo u ogledalu i Umetnice staklenog sjaja Janja Pađen i Jelena Matejić Taras.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)