"PENZIJE" ZA MOŠU, GORANKU, SINIŠU, VIDU...? Koga su reprezentativna udruženja predložila za priznanje za vrhunski doprinos kulturi

E. V. N.

10. 12. 2022. u 09:45

POSLE osmogodišnje pauze, na drugom konkursu za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, popularno poznatih kao "nacionalne penzije", juče je istekao rok da esnafi pošalju svoje predloge komisiji Ministarstva kulture.

ПЕНЗИЈЕ ЗА МОШУ, ГОРАНКУ, СИНИШУ, ВИДУ...? Кога су репрезентативна удружења предложила за признање за врхунски допринос култури

Foto V. Danilov

Predlozi obuhvataju 22 oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi, a podnose ih reprezentativna udruženja. Kandidature prate kratka biografija, obrazložena ocena vrednosti doprinosa u ovoj oblasti, kao i lista nagrada i priznanja koje je potencijalni nosilac priznanja dobio.

Od 59 kandidata, koji su 2021. prošli "sito i rešeto" svojih udruženja, komisija koju je lično imenovala ministarka Maja Gojković izabrala je njih 20, a ovu selekciju potvrdila je Vlada. I ove godine priznanje neće moći da dobije više od 20 umetnika ili stručnjaka u kulturi.

- Udruženje književnika Srbije je prošle godine, kada su se nacionalna priznanja ponovo počela dodeljivati posle osmogodišnje pauze, postiglo dogovor sa drugim reprezentativnim književnim udruženjem SKD, s obzirom na broj pripadajućih kandidata za književnu oblast od tri kandidata, da naizmenično predlažemo kandidate u paritetu 2:1 - rekao je, za "Novosti", Miloš Janković, predsednik UKS. - Po tom sporazumu, UKS je ove godine imalo pravo na jedan predlog i odlučeno je da to bude Mošo Odalović, književnik sa KiM, koji je bio i naš prošlogodišnji, drugi kandidat, uz Đorđa Sladoja, koji je bio i izbor komisije Ministarstva za kulturu u prošlom ciklusu dodele nacionalnih priznanja.

Foto P. Mitić/Z. Jovanović/I. Marinković

Ljubica Arsić, Goranka Matić i Vida Ognjenović

Srpsko književno društvo je prošle godine predložilo Dragana Velikića, koji, nije prošao na komisiji Ministarstva kulture. Sada su kandidovali dvoje novih: proznog pisca Ljubicu Arsić i pesnika Duška Novakovića.

Dva reprezentativna udruženja - Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu pravilnika o bodovanju, predložila su tri svoja člana. To su Irena Tot, glumica, lutkarka i rediteljka iz Zrenjanina, Vida Ognjenović, dramski pisac i reditelj, i Siniša Kovačević, dramski pisac i reditelj.

Kada je u pitanju dodela ovih priznanja, smatra dr Dijana Milašinović Marić, iz ULUPUDUS-a, reč je o svojevrsnom "vrućem krompiru" koji je dospeo u ruke umetničkih udruženja, zbog višegodišnje pauze, tokom koje nisu dodeljivana. Jer, kako obrazlaže:

Foto Z. Knežević, N. Živanović

Siniša Kovačević i Mošo Odalović

- Mnogi umetnici su, u međuvremenu, ostvarili značajne uspehe, pa su prema onome što su zabeležili u svojim biografijama, ali i osvojenim nagradama, svi dali vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Od 20 prijavljenih kandidata, ULUPUDUS je u uži izbor izdvojio osam kandidata i to su sve značajna imena naše umetničke scene - Milanka Berberović, kostimograf, Gerislav Zarić, scenograf, Jugoslav Vlahović, karikaturista i ilustrator, Rastko Ćirić, ilustrator i animator, Ljiljana Ćinkul, istoričar umetnosti, Goranka Matić, fotograf, Ivanka Jeftović, tekstil i moda, Velimir Vukićević, keramika. Svi su ostvareni u struci, sjajni umetnici, koji su obeležili našu scenu i doprineli afirmaciji zemlje u inostranstvu.

Sa ove liste, na kojoj je "teška artiljerija" naše primenjene umetnosti, ULUPUDUS je, uz dosta muke, jer su i ostali kandidati izrazito vredni, smatra sagovornica, izdvojio dva imena - Velimir Vukićević i Goranka Matić. Ovo udruženje, zajedno sa Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine, ima pravo na tri predloga, a UPIDIV je kandidovao akademika i vajara Savu Halugina.

POVEĆAN IZNOS

PRIZNANjE za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (koja podrazumeva i praznanja za doprinos kulturi nacionalnih manjina) dodeljuje se u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, u visini jedne prosečne zarade (bez poreza i doprinosa) za mesec jul prethodne godine. Isplaćuje se kao svojevrsni dodatak redovnoj penziji, i godinama je iznosio 50.000 dinara, a od poečtka novembra je uvećan i iznosi 64.730 dinara.

Foto sarics /V. Danilov

Dejan Savić i Rade Jorović

JOROVIĆ, SAVIĆ, AJDAČIĆ

SAVEZ estradno-muzičkih umetnika Srbije i Udruženje scenskih umetnika i stručnjaka saradnika u kulturi, imaji pravo na tri kandidata. Odlučili su da Ministarstvu predlože Radeta Jorovića, pevača narodne muzike (kao kandidat SEMUS-a), dirigenta Dejana Savića i Živorada Ajdačića, predsednika KPZ Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri