"DOČEK" ZA KRAJ GODINE: U Novom Sadu zadovoljni programima koje su ove godine organizovali kao Evropska prestonica kulture

S. BAJIĆ

06. 12. 2022. u 23:16

GODINU na izmaku, u kojoj je Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture, obeležilo je oko 4.000 događaja sa učešćem više od 6.000 umetnika iz 35 zemalja sa četiri kontinenta, a čitav projekat je pratilo 500 partnera.

ДОЧЕК ЗА КРАЈ ГОДИНЕ: У Новом Саду задовољни програмима које су ове године организовали као Европска престоница културе

S.B.

To su danas na pres konferenciji u Gradskoj kući potvrdili Dalibor Rožić, član gradskog veća zadužen za kulturu i Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022.

Oni su naglasili da je Srpska Atina postala jedna od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture i da je 2022. godinu, najvažniju u 21. veku za istoriju razvoja kulture grada, uspešno priveo kraju. Zahvaljujući nagradi „Melina Merkuri” koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, nominovan za najbolji evropski festival za 2022. godinu, biće organizovan šesti put u Novom Sadu.

- Sumirajući rezultate tog najvećeg evropskog projekta u kulturi možemo samo sa ponosom da zaključimo da su efekti preduzetih aktivnosti trajni. Uspeli smo da rešimo jako bitna dugogodišnja pitanja. Novi Sad je dobio novu zgradu Muzičke i Baletske škole i prvu pravu koncertnu dvoranu, novo lice Podgrađa Petrovardinske tvrđave, Distrikt i kulturne stanice koje su aktivnim radom postigle cilj decentralizacije kulture. U naš rad uključili smo aktere iz različitih sfera društvene zajednice i zajedno sa njima kreirali kulturnu politiku, ali i programe koji su prepoznati i ocenjeni kao najbolji na evropskom nivou. Dočekom koji danas najavljujemo ulazimo u završnicu projekta Evropska prestonica kulture. To ne znači da će kulture u našem gradu biti manje, mi ćemo nastaviti da je razvijamo - rekao je Rožić.

Milenković je naglasio da, iako se Doček već pozicionirao kao jedinstvena umetnička proslava dve nove godine u Evropi, nastavlja da se unapređuje.

- Doček je uspešno otvorio titularnu godinu, tako želimo i da je zaokružimo. Milevi Marić Anštajn, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli na otvaranju Evropske prestonice kulture posvetili smo predstave za pamćenje. Ovoga puta, velikanima srpske i svetske nauke posvećujemo tri nezaboravne novomedijske izložbe, do sada neviđene na ovim prostorima. Uz to, Doček nastavlja da neguje novosadsku dualnost u kojoj povezuje dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma... U dva dana — dve umetnosti. Spajajući vizuelnu i izvođačku umetnost domaći i umetnici iz celog sveta prirediće nam nezaboravne doživljaje 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i 13. januara širom grada, na brojnim lokacijama - kaže Milenković.

I dok 31. decembra stiže čuveni britanski trio Košin, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo em si, miljenik berlinskih klubova di-džej Bismans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum džezile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi, 13. januar obeležiće, između ostalih, jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji Konstrakta, indi rok zvezde Šortparis, jedan od najpriznatijih evropskih violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička arenbi princeza Neka, legendarna Ju grupa u anplang izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alterativne scene Sana Garić.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave slobodan je, dok će ulaznice po promotivnoj ceni za programe 13. januara biti dostupne od 9. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu