IZLOŽBA ZA TRIDESETI ROĐENDAN "LUDUSA": Svečanost u Ateljeu 212 povodom jubileja novina Udruženja dramskih umetnika Srbije

V.V.S.

06. 12. 2022. u 15:18

UDRUŽENjE dramskih umetnika Srbije, u sredu 7.decembra, obeležava značajan jubilej: 30 godina izlaženja pozorišnih novina "Ludus ". Tim povodom, u Ateljeu 212 biće otvorena izložba, a u programu će učestvovati Svetlana Bojković, Nebojša Dugalić, Aleksandar Milosavljević, Milan Caci Mihailović i Tatjana Nježić.

ИЗЛОЖБА ЗА ТРИДЕСЕТИ РОЂЕНДАН ЛУДУСА: Свечаност у Атељеу 212 поводом јубилеја новина Удружења драмских уметника Србије

foto: Arhiva "Novosti"

Pozorišne novine pokrenute su 1992. godine, po konceptu i karakteru i danas su jedinstvene kod nas i u regionu. Inače, " Ludus" je počeo da izlazi još osamdesetih (tada u formi besplatnog biltena namenjenog članovima Udruženja)ali se ugasio posle osam brojeva zbog nedostatka finansija. Stranice  "Ludusa" od početka su prostor za preispitivanja pozorišnih i drugih kulturnih fenomena, umetničkih pravaca u oblasti dramskog i teatarskog stvaralaštva, organizacionih, produkcionih modela i drugih važnih pitanja, uz otvaranje prostora i za kreativnu umetničku polemiku.

Jedan od osnivača Pozorišnih novina "Ludus", Feliks Pašić, bio je njegov prvi glavni i odgovorni urednik, a na ovom mestu prethodnih godina su se nalazili i Tihomir Stanić, Mirjana Ojdanić, Aleksandar Milosavljević, Maša Stokić i Tatjana Nježić (sadašnji urednik) u dva navrata.

Elektronska forma lista pokrenuta je 2014, a od 2019. godine svi brojevi "Ludusa" su digitalizovani i dostupni čitaocima na sajtu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Izložba povodom jubileja biće otvorena u Ateljeu 212 do 26. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)