JUBILARNI FESTIVAL PANTOMIME U VRANJU: Deseto izdanje u obnovljenom pozorištu "Bora Stanković" od 7. do 9. decembra

J. Stojković

05. 12. 2022. u 07:00

DESETI, jubilarni Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest, održaće se u vranjskom Pozorištu "Bora Stanković" u Vranju od 7. do 9. decembra. P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

ЈУБИЛАРНИ ФЕСТИВАЛ ПАНТОМИМЕ У ВРАЊУ: Десето издање у обновљеном позоришту Бора Станковић од 7.  до 9.  децембра

Foto Promo

Direktor festivala Nebojša Novković navodi da je deset godina prošlo veoma brzo, ali da uprkos svemu sve deluje kao da je juče počelo.

I pored činjenice da se u međuvremenu dogodilo toliko stvari, da je pozorište izgorelo, pa je obnovljeno, da smo preživeli koronu, da je mnogo šta u našim životima promenjeno, deluje kao da smo počeli juče. Pošli smo na put pantomime, potpuno ili skoro nepoznate u našim krajevima, borili se sa problemima i predrasudama, povremeno uživali u lovorikama i već je prošlo deset godina - kaže Novković.

On dodaje da se nada da je ovo samo prvih deset godina jer duboko veruje da je ideja koja stoji iza ovog festivala večna - da umetnost može izbrisati razlike među ljudima i da lepota pokreta može promeniti svet.

Publika u Vranju biće u prilici da u sredu 7. decembra, nakon svečanog otvaranja festivala zakazanog za 20 sati, pogleda premijerno predstavu pantomime "Tihi gambit", u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastalu u produkciji festivala.

U predstavi "Tihi gambit" igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje - Ivica Spasić, Miodrag Demirović, Jovica Stamenković, Goran Stojiljković, Ninoslav Demirović, Goran Ramadanović, Stefana Bajramović.

- Deset je godina kako ekipa okupljena oko festivala uči, trudi se, stvara i upoznaje se - konstatuje Trajče Gjorgiev, u čijoj režiji je, u produkciji Festivala, u proteklih 10 godina nastalo čak devet predstava.

S vremenom su osim gluvih osoba u predstavama počela da igraju i čujuća lica čime je na sceni, a i u publici, potpuno izbrisana razlika između ljudi kroz umetnost, u ovom slučaju kroz pantomimu.

Drugog festivalskog dana, 8. decembra, nagrađivani rumunski umetnik Paul Kozma Čimpojeru gostovaće sa svojom predstavom Homo Americanus, koja je na 7. P(h)antomfestu 2016. godine imala evropsku premijeru.

Poslednjeg dana festivala, u petak, 9. decembra biće izvedena predstava pantomime Damira Dantesa "Muškarci su drugačiji, žene još više".

Ulaz na sve predstave biće besplatan. Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih, podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu