MORAČKI SANOVNIK: U Nikšiću promovisana knjiga "Štap mitropolita Amfilohija" autora Dragana Lakićevića

V. K.

05. 11. 2022. u 11:33

U SALI Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva "Sveti Georgije" u Nikšiću promovisana je knjiga "Štap mitropolita Amfilohija" Dragana Lakićevića, u izdanju Matice srpske - društvo članova u Crnoj Gori.

МОРАЧКИ САНОВНИК: У Никшићу промовисана књига Штап митрополита Амфилохија аутора Драгана Лакићевића

Foto V. Kadić

O ovom zborniku koji je nastao "po pričanju s vladikom" govorili su episkop budimljansko-nikšićki Metodije, profesor Milorad Durutović i autor. U nadahnutoj besedi vladika Metodije je ukazao da je mitropolit Amfilohije prikazan u poznim godinama, sede kose i brade "kao da izranja iz dubine večnosti lik obožen, Hristo kao Hristos, zakićen trnovim vencem priča i predanja o čoveku i Bogu".

Foto V. Kadić

- Otud me je i sam naslov knjige ubedio da ćemo čitati o našem bogomdanom Mojsiju koji je vodio svoj izabrani narod u priču o izlasku kroz pošast crvene bezbožne more do izvora žive vode - do Boga. Naš Mojsije opremljen božanskim autoritetom i položajem, sa štapom božijim u ruci svojoj, sa žeravicama u očima, sa verom i ljubavlju u srcu prema svome rodu i svakome čoveku, deci i starcima ponajpre. U štapu i oko štapa se na autobiografskoj osnovi ispredaju priče o ljudima i događajima piščeva zavičaja u dugom vremenskom rasponu. Sve u ovoj knjizi mirobitno je pojednostavljeno i pročišćeno, umiveno, okađeno, prosejano, probrano, pozlaćeno ljubavlju i mudrošću Dragana Lakićevića - naveo je vladika Metodije, dodajući da se ovde radi o nekoj vrsti biografije koja donekle prati hronološki niz događaja iz mitropolitovog života, ali i onih događaja i saznanja koja mogu da budu i jesu ne samo biografija mitropolitova i biografija pisca već i "ceo srpski rod rukovođen božjim znamenjem i štapom u rukama mitropolita Amfilohija".

Za vladiku Metodija najsugestivnije u ovoj knjizi je način na koji je pisac uspeo da poveže prošlo i sadašnje, versko i istorijsko, lirsko i epsko, "otkrivajući" da je sve to postigao zahvaljujući čudesnoj moći ljubavi prema mitropolitu i Morači. Između korica knjige defiluju brojni zapisi i anegdote. Za profesora Milorada Durutovića, žanrovski posmatrano, reč je o vencu priča koje su uvezane i pažljivo raspoređene.

Foto: Arhiva

- Pre veličanstvenih litija, u kojima smo sudelovali i duhom sazrevali, mitropolit Amfilohije je poput nekog usamljenika, pustinjaka hodočastio svetom kao ravnopravni izdanak najbolje intelektualne klime u posleratnoj Evropi.Tako je jednom Matiju Bećkovića upitala njegova mati šta je najlepše što je video u Parizu, a on joj odgovorio: Rista Radovića! Pre nas, dakle, mitropolita su otkrili srpski pesnici, osećali i predviđali njegovu i našu zajedničku sudbinu - kazao je Durutović, zaključujući da je Lakićević bio posebno obavezan da napiše ovu knjigu, jer je i njega, kao i mitropolita, iznedrio večiti morački san. - Metaforički i žanrovski posmatrano, knjiga "Štap mitropolita Amfilohija" može se odrediti kao morački sanovnik.

IZMIŠLjENA LEGENDA

AUTOR knjige Dragan Lakićević prisetio se vremena kada je mitropolit Amfilohije bio rukovodilac informativne službe SPC i bavio se izdavačkom delatnošću. Kada je odlučio da preuredi "Svetosavsko zvonce", dečji pravoslavni list, u redakciju je uvrstio i Lakićevića.

- U meni je video moračkog dečaka koji ume da se divi manastiru Morača, onim brdima i planinama oko njega koji su delovali kao manastirski konaci. O Svetom Savi postoje hiljade legendi, a ja sam izmislio jednu i napisao je, i ona je ušla u"Svetosavsko zvonce". Napisao sam ih još nekoliko, pa čak i celu zbirku pod imenom "Štap Svetog Save". To je najpoznatiji štap u našoj veri i istoriji - kazao je Lakićević.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)