MUZIKA ME VRAĆA U ŽIVOT: Nemanja Radulović uoči sutrašnjeg koncerta sa ansamblom Double sens na Kolarcu

A. POPADIĆ

29. 10. 2022. u 11:06

SLAVNI srpski violinista Nemanja Radulović ponovo se vratio u voljeni Kolarac, gde će sutra uveče sa svojim ansamblom Double Sens održati koncert i promovisati novi zajednički album Roots ("Koreni"), objavljen pod okriljem čuvene kuće Warner, čiji je zastupnik u Srbiji "Maskom".

МУЗИКА МЕ ВРАЋА У ЖИВОТ: Немања Радуловић уочи сутрашњег концерта са ансамблом Double sens на Коларцу

Ksenija Milošević, Nemanja Radulović i Aleksandar Sedlar, Foto Z. Jovanović

- Ovo je jedan od onih dana kada smo svi ponosni što najmanje jednom godišnje, a često i više puta, Nemanja bude gost Kolaraca. Ovo je ono što neki gradovi u svetu čekaju dugo, a onda vam srce zaigra, kao meni nedavno u Salcburgu, kada vidite ceo grad oblepljen bilbordima sa Nemanjom, koji najavljuju njegove koncerte - kazao je upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković naglasivši da su pomenuti "Koreni" snimljeni baš u Velikoj dvorani ove kuće, a da će tako biti i sa narednim CD-om.

Album "Koreni", kako su juče otkrili Radulović, Ksenija Milošević i Aleksandar Sedlar, započet je u vreme karantina, kada je ceo svet zaustavila pandemija.

- Tad nisam imao želju da vežbam i sviram kod kuće, ali sam mnogo slušao muziku, najviše Mocarta i World Music. To me je vratilo u život, muzika mi je vratila ono što mi je najvažnije u životu, a to je radost. Ovaj album nastao je sa prijateljima i bio je veliki iskorak za mene kao umetnika jer sam sa Aleksandrom Sedlarom tesno sarađivao na aranžmanima - objasnio je Nemanja.

Na albumu Roots nalaze se čuvene melodije iz raznih krajeva sveta, Rusije, Indije, Kube, Španije... ali i iz Srbije i regiona, poput pesama "Đelem, đelem", "Makedonsko devojče" i "Što te nema" (koju peva Ksenija Milošević).

- Zastupljeni su svi stilovi i žanrovi koje mi i privatno slušamo. Na koncertima uživamo da izvodimo muziku koja nije strogo klasična, a publika u inostranstvu na melodije koje dolaze s našeg podneblja uvek odlično reaguje. Drago nam je što i na taj način promovišemo našu kulturnu baštinu - kazala je koncertmajstor Ksenija Milošević koja je na albumu pokazala svoj dvostruki talenat, muzički i vokalni.

Foto Z. Jovanović

Roots je bio radni naziv ovog albuma, ali što su dublje ulazili u projekat shvatili su da naziv "Koreni" potpuno odgovara onome što žele svojom muzikom da poruče.

- Taj muzički put vodi kroz celu planetu, a to je i neki naš odgovor na svet posle korone, ali i na ovaj današnji, na ivici sukoba. Smatram da umetnici treba da budu iznad toga, da svojim radom povezuju različite zemlje, da sviraju za mir i za ljubav - poručio je Radulović.

Sa Nemanjom i njegovim Double Sens ansamblom započeće serija podkasta Kolarčeve zadužbine, kao način da se ova vrhunska institucija kulture približi i mlađoj publici.

MRVA OPTIMIZMA

NAŠU tradicionalnu muziku publika u inostranstvu doživljava slično kao filmove Emira Kusturice. Jer, kod nas, čak i kad je najtužnije i najteže, postoji neka mrva optimizma, a kad smo najradosniji postoji neka nota melanholije. Početkom oktobra imali smo seriju koncerata u Francuskoj i sa svakog nastupa ispratili su nas stojećim ovacijama - primetio je Radulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri