SPORAZUM O OČUVANJU AUDIO - VIZUELNOG NASLEĐA: Potpisnici Jugoslovenska kinoteka, RTS, RTV i "Filmske novosti"

V.V.S.

25. 10. 2022. u 13:45

SVETSKI dan audio-vizuelne baštine biće obeležen u Jugoslovenskoj kinoteci 27. oktobra, kada će svečano biti potpisan sporazum o saradnji na očuvanju audio-vizuelnog nasleđa Republike Srbije: između audio-vizuelnih arhiva Jugoslovenske kinoteke, RTS, RTV i "Filmskih novosti".

СПОРАЗУМ О ОЧУВАЊУ АУДИО - ВИЗУЕЛНОГ НАСЛЕЂА: Потписници Југословенска кинотека, РТС, РТВ и Филмске новости

foto:V.Danilov

Sporazum podrazumeva, između ostalog, mogućnost realizacije zajedničkih projekata, standardizaciju procesa rada, primenu novih tehnologija i razvoj zajedničkih edukativnih programa, kao i način očuvanja i obrade postojećih i novih materijala. Događaj u Jugoslovenskoj kinoteci prilika je da se obeleži i stogodišnjica rođenja naše velike rediteljke Soje Jovanović, prikazivanjem digitalno restaurisanih verzija njenih ostvarenja: prvog jugoslovenskog dugometražnog filma u boji "Pop Ćira i pop Spira" i čuvene televizijske drame "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo".

Unesko je, inače, 2005. godine proglasio 27. oktobar za Svetski dan audio-vizuelne baštine,sa idejom da se ukaže na potrebu za njenom hitnom zaštitom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)