„STERIJINO PERO“ U VRŠCU: Konkurs za najlepšu pesmu o grožđu, vinu i gradu pod Kulom

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 10. 2022. u 13:51

UDRUŽENjE novinara Vršca, lokalna televizija „Lav“ i nedeljnik „Vršačke vesti“ raspisuju drugi međunarodni konkurs „Sterijino pero“ za izbor najlepše pesme o grožđu, vinu i Vršcu.

„СТЕРИЈИНО ПЕРО“ У ВРШЦУ: Конкурс за најлепшу песму о грожђу, вину и граду под Кулом

J.J.Baljak

Konkurs će biti otvoren od 1. novembra do 31. decembra, a pravo učešća imaju svi koji u zemlji i dijaspori stvaraju na srpskom jeziku.

Jedan autor ima pravo da pošalje dve pesme, ne duže od 28 redova. Radovi se potpisuju šifrom i šalju na adresu TV Lav, Gavrila Principa 2, 26300 Vršac. Razrešenje šifre se takođe šalje na istu adresu, ali u drugoj koverti.

Pobednici će biti proglašeni na Sterijin rođendan, 13. januara.

Uz povelju, tri prvoplasirana autora dobiće i novčanu nagradu, dok će njihove pesme biti objavljene u zborniku „Sterijino pero vršačko“.

-Jovana Steriju Popovića svi znamo kao oca srpske drame i vrsnog komediografa, a malo je poznato da je on bio i odličan pesnik. Njegova pesma „Ustaj, ustaj Srbine, ustaj na oružje“ je tokom Mađarske bune 1848. godine za Srbe iz Ugarske bila nešto poput francuske „Marseljeze“. Zato smo prošle godine i rešili da ustanovimo pesničku nagradu koja će nositi baš njegovo ime – ističe Ivan Babić, predsednik udruženja novinara Vršca i vlasnik dva pomenuta lokalna medija.

To je, inače, prva nagrada u Vršcu koja nosi ime najznamenitijeg od svih znamenitih Vrščana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)