PRIZNANJE ZA STRIP MILIJI BELIĆU: Uručenje nagrade "Srećko Jovanović"

M.A.K.

29. 09. 2022. u 16:46

NA 19. Međunarodnom salonu stripa u beogradskom Studentskom kulturnom centru, u petak, u 13 časova, našem likovnom umetniku iz Pariza, Miliji Beliću, biće uručena nagrada "Srećko Jovanović".

ПРИЗНАЊЕ ЗА СТРИП МИЛИЈИ БЕЛИЋУ: Уручење награде Срећко Јовановић

Foto promo

Ovo priznanje našem poznatom slikaru, skulptoru i teoretičaru umetnosti, dodeljuju izdavačke kuće "Dečje novine", "Dositej" i Opština Gornji Milanovac. Strip ilustracije obeležile su njegove karijere, i to upravo saradnja sa "Dečjim novinama" iz Gornjeg Milanovca, od 1970. do 1975, kada su mu radovi objavljeni u listovima "Dečje novine" i "Tik-tak". Niz kratkih stripova sa junacima koje je sam smišljao, štampani su najpre u ediciji "Nikad robom", a zatim i u reviji domaćeg stripa "Kuriri".

- Ostvarivši impozantnu karijeru u svetu apstraktne umetnosti, Belić je umnogome u svojim stripovima pokazao da je dostojan naslednik velikana prošlosti sa stilom i poetikom koja evocira majstore poput Harolda Fostera ili Andrije Maurovića - zapisao je Pavle Zelić.
Istog dana, u 18 časova, biće organizovana tribina, sa video projekcijom, u okviru koga će biti predstavljeni album Milije Belića "Paralelni svetovi", u izdanju "Dečjih novina" i "Dositej", kao i knjiga Ecce Homo, u izdanju "Čigoje" i Društvaza kulturnu saradnju Srbija-Francuska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

NOVI POTRESNI DETALJI O VILISOVOJ BOLESTI: Kao da im sve više izmiče, porodica se moli za čudo