"Pepeljuga" najbolja predstava za decu

J. L.

24. 09. 2022. u 13:13

Dodelom nagrada sinoć je u Dečjem pozorištu u Subotici spuštena zavesa 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu. U takmičarskom programu predstavljeno je 14 predstava iz jedanaest zemalja a za najbolju predstavu proglašena je „Pepeljuga“ , u režiji Luane Gramenje, kojoj je pripala i nagrada za najbolju režiju, pozorišta „Zakes“ iz Italije.

Пепељуга најбоља представа за децу

foto: Međunarodni festival pozorišta za decu Damir Vujković

-Maštovita, snažna predstava sa tačnim rediteljskim rešenjem. Igra glumaca, koreografija, scenografija, lutke i svetlo su isprepletani i nadopunjuju se. Usaglašeni su, jedinstveni, potčinjeni rediteljskoj zamisli. Predstava je čvrsto jedinstvo svih scenskih komponenata – harmonija sinergije. Disciplina, umetnost animacije, plastika tela, koncentracija i gluma izvođača stvorili su snažnu scensku magiju koja – obrazložio je žiri svoju odluku.

Tradicionalno, dodeljeno je pet ravnopravnih glumačkih nagrada koje su pripale akterima predstava „Pepeljuga“  (Đanluka Gabriele, Amalia Ruoko, Enrika Zampeti),  „Princeza Ruža i začarani orao“ (Argiro Tamvakou, Atina Velimvasaki, Kris Kapenis),  „Priča o metli“ (Riyanti Visnu Setyorini Putri, Mohamad Faras Togu Simanjuntak, Reiski Monita),  „Nove cipele“ (Tian Gombau) i „San vile mol“ (Silard Zagori). Nagradu za najbolji dizajn i scenografiju dobila je Isa Soto za predstavu „Nove cipele“, za najbolju muziku Mariana Berhalt za predstavu „Skoč“. Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je Tamari Kučinović za komad „Vuk sa mirisom bobica“, jakoj metafori o životu i odrastanju, Dečjeg pozorišta Republike Srpske.

            -Užasno je važno da mladima govoriti o svim bojama života, i svetlim i tamnim, da se ne boje toga – poručila je Tamara Kučinović.

           Mladi žiri 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu dodelio je nagradu za najbolju predstavu ostvarenju "Devojčica sa šibicama" u režiji Sonje Petrović u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Udruženja "Sloboda nema cenu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!