PONOSNI NA MOKRANJCA: Završena muzička smotra u Negotinu posvećena našem velikom kompozitoru

S. M. Jovanović

17. 09. 2022. u 07:40

KONCERTOM Hora "Kolegijum muzikum", pod nazivom "Tragovi iz sazvežđa Regula", posvećenim Darinki Matić Marović, u Negotinu su završeni 56. "Mokranjčevi dani".

ПОНОСНИ НА МОКРАЊЦА: Завршена музичка смотра у Неготину посвећена нашем великом композитору

Foto: S.M.J.

Ovaj renomirani hor pod upravom dr um. Dragane Jovanović predstavio se delima Rahmanjinova, Mokranjca, Gostuškog, Tajčevića, ali i kompozicijama Ilije Rajkovića, Zorana Simjanovića, Nemanje Savića i drugih, a premijerno i kompozicijom Coda koju je 2020. kompozitor Žarko Mirković posvetio Darinki Matić Marović i ovom horu.

Tokom sedam dana festivala u čijem je fokusu bilo horsko stvaralaštvo, premijerno je Hor RTS pod upravom Bojana Suđića na "Mokranjčevim danima" izveo "Koncert za hor" Alfreda Šnitkea, koji u svetu izvodi mali broj horova, a koji je doneo jedan novi izraz u horskom stvaralaštvu.

- Ovo je pravi izazov za hor. Oni su sa velikim elanom prišli radu na novom delu, a smatram da su "Mokranjčevi dani" pravo mesto za premijerno izvođenje ovog dela. Upravo kada čujemo Šnitkea, onda shvatimo koliko je Mokranjac bio vizionar i koliko je njegov jezik i dalje moderan i svež i sa koliko ponosa možemo Mokranjca da predstavljamo svuda u svetu - kaže Bojan Suđić.

Foto: S.M.J.

Uz tradicionalno Natpevavanje horova, na kojem su nastupili horovi iz Novog Sada, Banjaluke, Doboja i Beograda, a pobedio Novosadski kamerni hor pod upravom Božidara Crnjanskog, publika je bila u prilici da uživa i u koncertu "Da kroz lepo primimo spasonosno" Hora "Mokranjac" iz Beograda, prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja.

- Velika je čast, obaveza i odgovornost nastupiti na ovakvom festivalu, koji važi za najznačajniji i najstariji i svakako najbolji je muzički festival u regionu - kaže dr Katarina Stanković, dirigent hora.

Opera za decu "Dečja soba" u izvođenju ansambla Malog pozorišta "Duško Radović" i Muzičko-opersko-teatarske organizacije MOTO napunila je salu negotinskog Doma kulture najmlađom publikom, a stariji su tražili kartu više za mjuzikl "Brodvejske vragolije", kojom je Pozorište na Terazijama ozvaničilo početak nove sezone.

- "Mokranjčevi dani" imaju tu lepu dimenziju kojom prepoznaju nove podsticaje i jako je bitno da festival bude otvoren i prema novim formama i prema inicijativama koje dolaze iz zemlje i inostranstva i da budu na neki način raskrsnica i mesto dobrog susreta - kaže Nebojša Bradić, reditelj.

VREBALOVLjEVA I DESPIĆ NA PROGRAMU

MUZICI srpskih autora bila su posvećena dva programa. Kompozicije Aleksandre Vrebalov izveo je Gudački kvartet TAJJ iz Novog Sada, a Dejana Despića Kamerni ansambl "13 gudača" sa solistima: Vukom Ovaskainenom (violončelo), Dušanom Panajotovićem (violina) i Ljubišom Jovanovićem (flauta).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)