“MOKRANJČEVI DANI” U NEGOTINU: Ansambl „13 gudača“ u čast Dejana Despića

S. M. J.

15. 09. 2022. u 18:08

ANSAMBL „13 gudača“ predstavio je u Negotinu izabrana dela Dejana Despića, kompozitora i akademika, čiji je stvaralački opus neraskidivo vezan i za Festival „Mokranjčevi dani“ u kojem je dugi niz godina bio u organizacionom, festivalskom odboru i programskoj komisiji.

“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ” У НЕГОТИНУ:  Ансамбл „13 гудача“ у част Дејана Деспића

Foto: S.M.Jovanović

Za svoje predstavljanje na festivalu Mokranjcu u čast, Srđan Sretenović, osnivač i umetnički rukovodilac Kamernog ansambla „13 gudača“ odlučio se za Despićeva dela “Lupus in fabula” iz 2012. u izvođenju violončeliste Vuka Ovaskainena, “Počasnicu Stevanu Mokranjcu” za gudački orkestar iz 1997. koja je i premijerno izvedena u Negotinu 1998, “Koštaninu pesma”, koju je Despić 2000. oblikovao za violinu i gudački orkestar sa solistom, violinistom Dušanom Panajotovićem, “Tri meditacije”, inspirisane francuskom vokalnom lirikom,  “Concerto sereno” sa solistom mr Ljubišom Jovanovićem na flauti i “Serenadom” iz 2009.

-Prema muzici Dejana Despića gajim neki poseban odnos. Sviram je od mladih dana i sa studentima sam prošao puno njegovih kompozicija, a jedna od njegovih kompozicija „Tri meditacije“ su deo mog doktorskog projekta, koja je po mom ukusu jedna od najlepših kompozicija domaćih autora napisana za violončelo i orkestar, a postoji i varijanta sa klavirom koju sam ja tom prilikom izveo-  kaže Srđan Sretenović.

Foto: S.M.Jovanović

 

Publika je toplo pozdravila i nastup Ljubiše Jovanovića, kulturnog ambasadora organizacije “Evropa nostra” u Srbiji, zaslužne što se Mokranjčeva kuća pridružila nedavno Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora, na inicijativu Jorgea Šaminea, predsednika novog Evropskog centra za muziku u Francuskoj.

-Moja generacija ima strahovit odnos poštovanja prema Mokranjcu i onome što je učinio za našu muziku i ja sam srećan bio u prilici da budem taj koji je povezao sa nekim evropskim inicijativama i Mokranjčeva kuća i Muzej su primljeni u Asocijaciju kuća i muzeja evropskih komnpozitora, među kojima su Betoven, Mocart, Brams, List, Sibelijus, Bartok i drugi. To je za mene bila velika radost i zato ovaj dolazak u Negotin ima neku posebnu boju ponovo – kaže Ljubiša Jovanović.

Kamerni ansambl „13 gudača“ nastupio je i danas na Festivalu u okviru programa „Klasika u 11“ na Trgu Stevana Mokranjca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)