U GLAVNOM PROGRAMU DEVET REGIONALNIH OSTVARENJA: Svetska premijera filma „Trag divljači“ na 15. LIFFE u Leskovcu

Игор Митић
Igor Mitić

09. 09. 2022. u 14:10

Jubilarni 15. Leskovački internacionalni festival filmske režije otvoriće svetskom premijerom, van konkurencije, film „Trag divljači“ reditelja Nenada Pavlovića. U glavnom takmičarskom programu naći će se devet regionalnih ostvarenja iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a po izboru selektora ovogodišnjeg festivala hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića.

У ГЛАВНОМ ПРОГРАМУ ДЕВЕТ РЕГИОНАЛНИХ ОСТВАРЕЊА: Светска премијера филма „Траг дивљачи“ на 15. LIFFE у Лесковцу

foto: I.Mitić

„Trag divljači“ je omaž crnom talasu Živojina Pavlovića, a svetsku premijeru imaće na festivalu koji godinama neguje sećanje na delo ovog velikog reditelja, scenariste, književnika i univerzitetskog profesora. Nenad Pavlović, sin jednog od najznačajnih autora u srpskoj kinematografiji, ovaj film zasnovao je na nekoliko romana svog oca.

Pavlovićev glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu da bi se upleo u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja. U filmu uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić…

foto: I.Mitić

Organizatori LIFFE su saopštili da će se za glavnu festivalsku nagradu za režiju „Živojin Žika Pavlović“ ove godine nadmetati devet regionalnih ostvarenja.

To su „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, sa Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, kao i „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića.

Iz Hrvatske stižu filmovi „Zbornica“ Sonje Tarokić, ovenčan Zlatnom arenom u Puli za najbolji film i režiju, kao i „Stric“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića sa legendarnim Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi.

Slovenačka filmska produkcija biće predstavljena delima „Prasica“ Tijane Zinajić i „Inventura“ Darka Sinka. Film „Sisterhood“ Dine Dume je delo koji stiže iz Severne Makedonije, a iz Crne Gore u glavnoj takmičarskoj konkurenciji je Ivan Bakrač sa ostvarenjem „Poslije zime“.

foto: Civitella Ranieri Foundation

ŽIKA PAVLOVIĆ - MANČEVSKOM

Na otvaranju festivala, koji se održava od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru i Narodnom pozorištu, ovogodišnja nagrada za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu biće dodeljena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a