ZA "PJERA" DO 15. SEPTEMBRA: Zbog velikog interesovanja produžen konkurs za najbolju karikaturu

D. B. M.

07. 09. 2022. u 10:30

KONKURS za ovogodišnju nagradu "Pjer", najstarije priznanje za novinsku karikaturu na Balkanu, koje dodeljuje Kompanija "Novosti", produžen je do 15. septembra, zbog velikog interesovanja učesnika. Odabrani radovi biće nagrađeni zlatnim, srebrnim, bronzanim "Pjerom", nagradom "Ranko Guzina" za portret-karikaturu i priznanjem najboljem mladom karikaturisti (srednjoškolcu ili studentu).

ЗА ПЈЕРА ДО 15. СЕПТЕМБРА: Због великог интересовања продужен конкурс за најбољу карикатуру

Foto: Novosti

Nagrada "Pjer", koja nosi ime karikaturiste, novinara i pisca Petra Križanića, jednog od osnivača "Ošišanog ježa", biće dodeljena 55. put. Tema je, u Križanićevom duhu, slobodna, a broj radova - neograničen. Finale konkursa, na kome Kompanija "Novosti" istrajava više od pet decenija, pretprošle godine pomereno je sa tradicionalnog decembarskog termina, na oktobar, kako bi se priključio svojevrsnom festivalu u čast godišnjice osnivanja našeg lista - 16. oktobra. U toj nedelji planirano je i otvaranje izložbe sa najuspešnijim radovima, kao i svečana dodela nagrada.

Od 1967. godine, kada je osnovana nagrada, generacije i generacije karikaturista pridružuju se veteranima konkursa "Novosti" u odavanju počasti velikom Pjeru, koji im je u amanet ostavio da "karikaturista mora biti 'dežurni' svog vremena". Dok su se s "dobitničke strane" u međuvremenu izređala sva velika imena, dostojna "titule" Križanićevih nastavljača, i u žirijima su bili sve sami velikani. Za članove su birani akademici, pisci, slikari, glumci, a pre svih, satiričari i karikaturisti. Prvi su se nad majstorijama naših karikaturista, tako, smejali ili ostajali "bez reči", i Branko Ćopić, Vlada Bulatović Vib, Dušan Matić, Aleksandar Tišma, Danilo Kiš, Dušan Radović, Igor Mandić, Miljenko Smoje, David Albahari, Duško Trifunović, Dušan Kovačević, Raša Popov, Dejan Medaković, Predrag Matvejević, Aleksandar Popović, Ljubomir Simović, Dragoslav Mihailović, Olja Ivanjicki, Vojo Stanić, Zuko Džumhur, Ranko Munitić, Rastko Ćirić, Srđan Karanović, Boro Drašković, Gordan Mihić, Emir Kusturica, Predrag Koraksić, Dušan Petričić, Ljubivoje Ršumović, Dragoslav Mihailović...

Foto: Novosti

Petar Križanić (1890-1962), koji je koristio pseudonim Pjer, bio je ubeđeni levičar i nemilosrdni kritičar devijantnih društvenih i političkih pojava, uređenja društva i tiranije. "Pravi narodni karikaturista gotovo folklornog daha i maha", napisao je za Pjera Stanislav Vinaver u listu "Republika" 26. januara 1954. godine. Vinaver je govorio da i onda kada su Pjerove karikature bile osenčene simboličkim i alegorijskim tonom, nisu tražile od čitaoca da "glavom mnogo mućka". Njegove politički provokativne, umetnički uverljive, psihološki precizne karikature obeležile su čitavu epohu. 

REKORDER BORKOVIĆ

NADMETANjE za najbolju i najubojitiju karikaturu "Pjer" ustanovili su legendarni Slobodan Glumac, glavni urednik "Večernjih novosti" i karikaturista Dragan Savić. Apsolutni rekorder po broju osvojenih nagrada je karikaturista našeg lista u penziji - Tošo Borković, koji je "Zlatnog Pjera" osvojio čak pet puta. Među dobitnicima ovog priznanja su i Dragan Savić, Ivo Kušanić, Zoran Jovanović, Ranko Guzina, Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović, Nedeljko Ubović, Aleksandar Blatnik, Dušan Petričić, Predrag Koraksić, Muhamed Đerlek, Dragan Rumenčić, Goran Divac, Zoran Petrović i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)