KO JE SALMAN RUŽDI? Priča o jednom od najkontroverznijih pisaca svih vremena i romanu zbog kog su nastali islamski protesti širom sveta

Novosti online

13. 08. 2022. u 13:28

PISAC Salman Ruždi povređen je nakon što je izboden na bini uoči govora koji je trebalo da održi u Čautauki, blizu Bafala u Americi.

КО ЈЕ САЛМАН РУЖДИ? Прича о једном од најконтроверзнијих писаца свих времена и роману због ког су настали исламски протести широм света

Foto AP

On je prisustvovao diskusiji o Sjedinjenim Državama kao azilu za pisce i druge umetnike u egzilu i kao domu za slobodu kreativnog izražavanja.


Ko je Salman Ruždi?

Ruždi je britanski pisac rođen u Indiji, dobitnik je Bukerove nagrade. Napisao je 14 romana, ali je najpoznatiji po svom četvrtom romanu, "Satanski stihovi". Ruždi je 2007. godine proglašen vitezom za zasluge u književnosti, a od 2000. godine živi u SAD.

Zašto je njegov rad doveo do pretnji smrću?

Ruždijev najpoznatiji roman inspirisan je životom islamskog proroka Muhameda. Ova knjiga je njegovo najkontroverznije delo, koje je izazvalo međunarodnu buru do tada neviđenih razmera.

Islamisti su mu zamerali, između ostalog, što su dve prostitutke u knjizi nazvane po suprugama proroka Muhameda. A naslov romana se odnosi na dva stiha koje je Muhamed izbacio iz Kurana, zato što je verovao da su inspirisana đavolom.


Zbog ovog romana je izbio niz protesta širom Velike Britanije kojima je prisustvovalo hiljade britanskih muslimana, od kojih su mnogi  javno spaljivali knjigu.

Pisac je zbog "Satanskih stihova" zabranjen u Iranu od 1988. godine, jer mnogi muslimani smatraju da je bogohuljenje. Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

U njemu je pisalo: "Obaveštavam sve  muslimane sveta da su autor knjige pod naslovom "Satanski stihovi" – koja je sastavljena, štampana i objavljena u suprotnosti sa islamom, Poslanikom i Kuranom – i sve one koji su uključeni u njeno objavljivanja i oni koji su bili upoznati sa njenim sadržajem, osuđeni su na smrt. Pozivam sve revnosne muslimane da ih brzo pogube, gde god da se nađu, kako se niko drugi ne bi usudio da vređa muslimanske svetinje. Ako Bog da, ko god pogine na ovom putu je mučenik - navodi se u Homeinijevom ediktu.

 

Bilo je više pokušaja atentata na Ruždija, kao i napada na prevodioce teksta.

Godine 1991. Hitoši Igaraši, koji je preveo Satanske stihove na japanski, izboden je na smrt u svojoj kancelariji. Ranije iste godine, italijanski prevodilac Etore Kapriolo izboden je u vlastitom stanu u Milanu, ali on je preživeo napad.


Ruždi je od objavljivanja pomenutog romana živeo pod policijskom zaštitom.

Knjiga je zabranjena još i u Indiji, Pakistanu, Bangladešu, Sudanu, Južnoj Africi, Šri Lanki, Keniji, Tajlandu, Tanzaniji, Indoneziji, Singapuru i Venecueli.


BONUS VIDEO: Handke u Beogradu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)